POTRAŽNJA ZA DRVIMA Ove godine plaćamo oko 300 kuna po metru, kolike će cijene biti nagodinu?

Onaj tko se ovog ljeta nije opskrbio ogrijevom za zimu, teško će do njega doći u narednim tjednima – potražnja je sve veća, a zalihe se smanjuju.

Građani s kojima smo razgovarali ističu kako su se prije ljeta cijene kretale oko 300 kuna za kubični metar graba i bukve, dok je ovršina stajala oko 200 kuna. – Imala sam sreću jer sam kupila drva iz zimske sječe, a i redovan sam kupac pa sam uspjela dobili popust. Piljenje sam platila kao i lani, 30 kuna po kubičnom metru – rekla nam je jedna od sugovornica.

drva2
Ilustracija

Cijene rastu, kao i potražnja – grab i bukva su unatrag mjesec dana poskupjeli na 330 kuna po kubičnom metru, a ovršina na oko 220 kuna. Hoće li i dalje rasti, pitanje je koje ovih dana postavljaju u Virovitici, ali i diljem županije.

Naši čitatelji ističu kako se iz godine u godinu cijena grijanja na drva približava cijeni grijanja na plin ili toplinsku energiju, pa oni koji planiraju uštedjeti u zimskim mjesecima već računaju na prelazak na drugi način grijanja u budućnosti.

-Početna investicija je nešto skuplja, ali kad se uzme u obzir da drva morate cijepati, sušiti i stalno bdjeti uz peć, onda se plin isplati – kaže virovitički umirovljenik Marko L.

Drugi, pak, ističu kako su drva ipak isplativija i da na njih troše više samo u nekoliko zimskih mjeseci, ali da nemaju fiksnih troškova tijekom cijele godine, u odnosu na plin i toplinsku energiju. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc i M. Rođak)

drva 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content