SVE ZA NASTAVU Županija i Općine pomažu roditeljima pri kupovini knjiga i pribora

Virovitičko-podravska županija osigurala je ove godine vaučer od 400 kuna za roditelje učenika prvih razreda osnovnih škola, kao pomoć pri nabavci udžbenika. Ujedno, prvašiće će u ponedjeljak, 3. rujna, kao poklon Županije na klupama dočekati slikovnica „Hrvatska za djecu“. Nova školska godina pronašla je mjesto kao stavka i u općinskim proračunima, pa će svaka općina, ovisno o svojim mogućnostima, pomoći roditeljima i školarcima. Općine Lukač i Špišić Bukovica pomoći će najmlađima, polaznicima predškole, pa će im osigurati sav potreban pribor i sredstva za rad. Općina Gradina značajno je izašla ususret učenicima i roditeljima, kojima su pokrili veći dio osnovnih troškova pripreme za školu. Svi osnovci od prvog do četvrtog razreda dobit će besplatne udžbenike, a prvašići uz to i Likovnu kutiju, u kojoj se, osim likovne mape, nalazi sav pribor koji im je potreban za prvi razred – kistovi, boje, tempere…Ujedno, svim osnovnoškolcima, od prvog do osmog razreda, poklonit će bilježnice. Općina Suhopolje i ove će godine za sve prvašiće sa svog područja osigurati Likovne kutije i tako im pomoći u kreativnom razvoju. Osnovna škola Suhopolje, zajedno s još 47 osnovnih i 26 srednjih škola u Hrvatskoj, uključila se u eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život“ iz kojeg će za novu školsku godinu dobiti potpuno nove materijale i sadržaje za učenje.

– Ove godine imamo dva đaka, jedan će u 1., a drugi u 6. razred. Knjige će vjerojatno stajati oko 1500 kuna bez bilježnica i ostalog pribora. Tu su još tenisice, papuče i odjeća – kaže Marijana Uzelac iz Pitomače. Dodaje kako će im za sam start otići oko 5000 kuna. – I to je samo početak jer kada počne nastava, učitelji znaju tražiti dodatne materijale – poručuje M. Uzelac. Općina Sopje sufinancira kupovinu udžbenika za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole u iznosu od 300 kuna, osim za 1. razred, gdje će sufinanciranje biti do punog iznosa cijene udžbenika. Lani je Općina sufinancirala udžbenike za niže razrede. Općina Crnac sufinancirat će nabavku školskih udžbenika u iznosu od 50 posto za učenike s područja te općine, kako polaznicima područne škole u Crncu, tako i učenicima predmetne nastave koji nastavu pohađaju u matičnoj školi u Zdencima. Općina Čačinci sufinancirat će nabavku školskih knjiga također u 50-postotnom iznosu, ali samo određenim kategorijama učenika, kao što su učenici čije su obitelji slabijeg socijalnog stanja ili s niskim primanjima te učenici iz obitelji s više djece, a posebno s više školaraca. Lidija Ljutak iz Čačinaca kaže kako je u obitelji dvoje školaraca pa svaka pomoć dobro dođe. – Teško je govoriti o točnom iznosu, ali ono što je najvažnije, djeca će imati sve što im je potrebno. Knjige uglavnom kupujemo nove, u knjižari jer se stalno nešto mijenja pa nikada nisi siguran hoće li one stare odgovarati. A koliko će točno doći bilježnice, pribor, odjeća, tenisice, to ćemo tek vidjeti – kaže L. Ljutak.

Općina Mikleuš također želi pomoći roditeljima učenika, pa će na prvoj sjednici Vijeća odlučiti o pomoći roditeljima putem sufinanciranja udžbenika za sve učenike od 2. do 8. razreda. Učenicima će ujedno osigurati i školski pribor. Općina Zdenci i ove godine osigurala je udžbenike za sve učenike od prvog do četvrtog razreda i već ih je podijelila svojim školarcima. Općina Čađavica je za sljedeću školsku godinu nabavila školski pribor koji uključuje likovne mape i pribor, tehničke kutije (vježbe i radni materijal), kao i pribor za polaznike predškole. (www.icv.hr, B.S., M.L., V.G., A.D.F., M.Lo., Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content