U 72. godini preminuo fra Marko Malović, dugogodišnji gvardijan Župne crkve sv. Roka u Virovitici

Bio je jedini katolički svećenik koji je ostao na okupiranim područjima hrvatskog Podunavlja, u Iloku. Bio je dugogodišnji gvardijan Župne crkve sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici. Fra Marko Malović, rođen 1946. godine u Domašincu, umro je u nedjelju 16. rujna u 72. godini života.

Životna priča fra Malovića, bivšeg župnika i gvardijana crkve sv. Roka u Virovitici, započinje 1946. u Domašincu, u Međimurju. Nekoliko godina kasnije, zajedno s obitelji, doseljava u Vukovar, gdje završava i osnovnu školu. U franjevački red, u provinciju sv. Ćirila i Metoda u Cerniku, stupa 25. kolovoza 1963. Domovinski rat zatekao ga je u Iloku.

Da nije bilo fra Marka Malovića, pitanje je bi li ikada bili pronađeni ostaci vukovarskog zaštitnika svetoga Bone. Upozorio je na to i današnji vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić, istaknuvši kako je najveću ulogu u tome imao upravo fra Malović.

Poslije Iloka, čemu su prethodila pastoralna namještenja u Sigetu, Novom Zagrebu, Bjelovaru, Našicama na Trsatu i Virovitici, Špišić Bukovici, Slavonskom Brodu… O svemu što je proživio i doživio napisao je i knjigu pod nazivom “Ostajemo u Iloku”.

Inače, 1999. godine, đakovački i srijemski biskup Marin Srakić uručio je fra Marku Maloviću, tadašnjem gvardijanu Samostana sv. Ivana Kapistrana, Papino odlikovanje “Za Crkvu i Papu” (Pro Ecclesia Et Pontifice), u tijeku koncelebriranoga misnog slavlja u istoimenoj iločkoj crkvi. To najviše Papino odlikovanje, fra Marko Malović, koji je punih sedam godina bio jedini svećenik u hrvatskome Podunavlju, primio za svoje zauzeto svećeničko djelovanje u tijeku Domovinskog rata. Biskup Srakić u svojoj je propovijedi istaknuo kako je Papa odlikovao fra Marka “uzvišenim znakom svetog križa za njegovo svjedočenje istine i propovijedanje mira, pravednosti, slobode i ljubavi”. “Kada kažemo otac Marko, onda te dvije riječi upućuju na teške godine progonstva, ali i nade i vjere koje su dolazile iz Iloka, gdje je bio sa svojim vjernicima i u najtežim trenucima”, posvjedočio je tada biskup Srakić. (www.vpz.hr, ika.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content