U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana večer poezije ”Slatinski pjesnici svome gradu”

Foto: A. Knežević

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina u subotu, 1. rujna, povodom Dana grada Slatine održana je večer poezije ”Slatinski pjesnici svome gradu”.

Knjižničarka je naglasila važnost upoznavanja književne kulturna baštine koja zbližava ljude i pridonosi snažnijoj društvenoj koheziji. Ključna je i za europske razmjene s ostatkom svijeta. Kulturna baština velik je europski potencijal, ali treba ga bolje iskoristiti. Ova nam godina može u tome pomoći. U Europskoj godini kulturne baštine potrebno je animirati mlađe ljude koji će biti čuvari naše baštine u sljedećim naraštajima. Stoga se ističe edukativna vrijednost kulturne baštine i njezin doprinos održivom razvoju.

Foto: A. Knežević

Pjesnicima i svim nazočnima, toplim riječima i s naročitim senzibilitetom za očuvanje književne kulturne baštine, obratio se gradonačelnik Denis Ostrošić.

Na Večeri poezije čitale su se pjesme ”mlađih” autora koji su sami čitali svoju poeziju, a zatim je čitana poezija poznatih slatinskih zavičajnih pjesnika.

Foto: A. Knežević

Čitane su pjesme Mirka Jirsaka, Denisa Ostrošića, Terezije Bognar, Petra Žarkovića, Zorice Buljanović-Čižmarević, Pavla Cvijića, Azenije Relić, Snježane Dupan-Lovrić, Gordane Antolović, Cvijete Grijak, Svjetlane Carić, Marije Turk-Kuči, Višnje Kajzer, Miroslava Semaka, Zorana Gvozdenovića, Tamare Dorić, Ane Jecel, a spomenut je i slatinski pučki pisac Jure Primorac koji u knjizi „Zbornik seljaka, pisaca i slikara“ iz 1952. navodi kao je“…Kad sam ušao u dućan, ugledao sama na polici bilježnice.Zagledao sam se u njih i ja više nisam ništa drugo vidio.

Foto: A. Knežević

Večeri poezije potiču čitanje i čitanje naglas, razvijaju čitalačke navike, populariziraju knjigu, potiču pozitivno natjecateljstvo duha. (www.icv.hr, ADF)

Foto: A. Knežević