Učenici iz Mađarske posjetili OŠ E. Kumičića Slatina i obišli sajam ”Kako su radili naši stari”

U nedjelju, 2. rujna, učitelji i učenici Osnovne škole Tinodi Lantoš iz mađarskog Sigetvara bili su gosti Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina u sklopu aktivnosti projekta STILL.

Gosti iz Mađarske u pratnji učitelja Ivana Drokana obišli su sajam “Kako su radili naši stari”. Navedena aktivnost planirana je u sklopu projekta STILL kako bi učenici mogli vidjeti stara obrtnička zanimanja, te imali priliku obići štandove starih zanata.

Prilikom dolaska u Slatinu nazočili su svečanom otvorenju sajma, te kušali tradicionalni lički doručak. Uslijedilo je razgledavanje sajma i sudjelovanje na radionicama. Gosti su imali priliku naučiti ponešto o proizvodnji meda i kušati ga, poslušati o izradi slatinskih pralina i osladiti se njima, probati kako je to filcati vunu, izrađivati figurice od žice, opipati izrađene kožne predmete, pogledati izradu tradicionalnog nakita…

Nakon obilaska sajma učenici i učitelji uputili su se u OŠ Eugena Kumičića, gdje je učitelj tehničke kulture Ivan Drokan prezentirao rad strojeva dobivenih u sklopu STILL projekta, laserski graver i 3D printer.

Učenici i učitelj koristili su laserski graver/rezač, te izradili privjeske za ključeve s natpisom STILL, a pomoću 3D printera izradili su držač za mobitel.

Nositelj projekta STILL je Osnovna škola Eugena Kumičića iz Slatine s partnerskom školom iz Sigetvara, OŠ Tinodi Lantoš, a partner u Hrvatskoj je Srednja škola Marka Marulića iz Slatine. Vrijednost projekta je 249.999.14 eura, udio EU JE 85 posto, 15 posto financirat će osnivači škola, u ovom slučaju to je Virovitičko-podravska županija. Osnovna škola E. Kumičića, kao vodeći partner, ima budžet od 140,497 eura, mađarski partner ima budžet od 99.502,14 eura, a SŠ M. Marulića ima budžet od 10.000 eura. Projekt traje 16 mjeseci. (www.icv.hr, ADF; Foto: D. Fišli i OŠ E. Kumičića)

[g-gallery gid=”477785″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content