VIROVITIČKI VRTIĆ VEĆ TREĆU GODINU IZ EKO VRTA DOBIVA DOMAĆE PROIZVODE Tijekom ljeta svježe povrće, zimi ukusna zimnica

Plodovi iz ovog vrta su ekološki, domaći i zdravi, a namijenjeni su najmlađim Virovitičanima, polaznicima Dječjeg vrtića „Cvrčak“. Na parceli od oko 5000 m2 u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici već treću godinu zaredom posađen je poseban ekološki vrt u kojemu raste čak 12 vrsta povrća. Djelatnice u javnim radovima već su započele s berbom mahuna i blitve, a uskoro ih očekuju i drugi zreli plodovi.

SADE, PLJEVE, BERU
– Dosada smo ubrale već više od 400 kilograma mahuna i nešto blitve, a polako su krenule i cikla, paprika i rajčica – kaže nam Margita Toplak iz Svetog Đurđa, koja se već treću godinu putem javnih radova, zajedno sa još četiri žene, brine za ovaj vrt. Osim ubiranja plodova, tu su i drugi poslovi koje obavljaju kako bi dječica jela zdravo i netretirano povrće. – Kopamo, sadimo, plijevimo i na kraju beremo. Radimo 8 sati dnevno i uz dobru organizaciju sve stignemo – priča nam Margita koja sa zadovoljstvom obavlja ovaj posao znajući da djeca neće jesti svakakvu hranu iz trgovačkih centara. Upravo to je razlog zašto je Grad Virovitica i pokrenuo ovaj hvalevrijedan projekt, po čemu se razlikuje od ostalih gradova te je među prvima u Hrvatskoj.

DUPLA Eko vrt žđl 1 Custom

ZDRAVI OD MALIH NOGU
– Eko vrt smo pokrenuli najviše zbog ekološke proizvodnje, kako bi se djeca odmalena hranila zdravo. Cilj je da tu tendenciju nastave i u školi, budući da većina škola ima ekološku prehranu – ističe Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika. Osim zdrave hrane za mališane, Grad je pronašao i dobar model za održavanje te su pet žena iz javnih radova, uz stručnu pomoć višeg gradskog savjetnika za komunalno gospodarstvo Dinka Rujera, zadužili da se brinu o vrtu. – Puno mi znače javni radovi, budući da je suprug u mirovini, a ovdje u vrtu mi je još lakše raditi znajući da će djeca u vrtiću jesti zdravo – kaže nam Dragica Sić iz Rezovačkih Krčevina. – Žene koje su već zadužene za uređivanje grada sada su ovdje korisne na bolji način. One obavljaju sve radove vezane uz vrtove i na taj način doprinose i djeci i gradu te se i same osjećaju korisnije – dodaje zamjenica V. Honjek-Golinac, napominjući da su i neiskoristivu parcelu iskoristili u ove svrhe. Uz zdraviju prehranu mališanima, ovaj projekt donosi još jednu prednost – uštede. – Riječ je o gradskoj parceli, na kojoj rade djelatnici u javnim radovima, nemamo novčanih izdataka što se tiče održavanja vrtova, a vrtić dobiva određene proizvode koje ne mora kupovati – objašnjava V. Honjek-Golinac. Osim toga, površina u Poduzetničkoj zoni na kojoj se nalazi vrt nije bila obradiva, a morali su je održavati pa je na ovaj način postignuta dobra sinergija iskoristivosti površina. – Osim što bi te površine zjapile prazne, imali bismo dodatan trošak održavanja, pa smo na ovaj način postigli dodatne uštede. U planu nam je da se te površine prošire te da ih se što više koristi, sukladno potrebama i povećanju broja djece – ističe V. Honjek-Golinac. Rezultati su dosada bili odlični – prošle godine ubrano je gotovo 5 tona povrća, a toliko se očekuje i ove godine.

DUPLA Eko vrt žđl 4 Custom

Povrća dosta i za salatu, variva i zimnicu
Osim svježeg i ukusnog povrća iz eko vrtova, djeca u vrtiću tijekom zime jedu i ukusnu zimnicu koju pripreme kuharice. – Sve povrće koje se ubere u našim vrtovima tete kuharice spremaju zajedno s djecom. Što se ne iskoristi svježe, kuharice spremaju za zimnicu koja se jede tijekom zime – objašnjava zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac. Jedna od kuharica u vrtiću je Mira Meašić koja s užitkom priprema hranu za mališane, a osobito zimnicu koju imaju cijele godine. – Trenutno pripremamo mahune za zimu koje blanširamo i spremamo u zamrzivač. Ovo je prva berba, već smo spremili dvjestotinjak kilograma, a bit će ih još – kaže kuharica Mira koja je već spremna za spremanje paprike i cikle te kuhanje rajčice. No, najveće zadovoljstvo ove kuharice ipak je kuhanje variva budući da ga mališani obožavaju. – Djeca najviše vole i jedu variva pa ih često i kuhamo, a zahvaljujući našem eko vrtu imamo dovoljno povrća tijekom cijele godine – kaže kuharica, pokazujući na još nekoliko boca kuhane rajčice koje su im ostale od prošle godine. (www.icv.hr, žđl, foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content