15. SAVJETOVANJE ZA OBUKU NEPLIVAČA Obuku plivanja obvezno vratiti u državni pedagoški standard

U Orahovici, točnije u prostorima centra za edukaciju osječkog Crvenog križa, započelo je 15. Savjetovanje za obuku neplivača u organizaciji Hrvatskog saveza sportske rekreacije ”Sport za sve” te Hrvatskog crvenog križa Gradskog društva Osijek.

Savjetovanje je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Središnjeg državnog ureda za šport, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog Crvenog križa, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog kineziološkog saveza i Hrvatskog plivačkog saveza dok su supokrovitelji Gradovi Osijek i Orahovica, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija.

1910savjetovanje 4 Custom

-Učenje plivanja civilizacijsko je dostignuće našeg vremena, ali još uvijek veliki
postotak djece završi osnovnu školu, a da nije steklo tu životnu vještinu. Gotovo 50% učenika razredne nastave nije naučilo plivati te je utapanje, kao razlog smrtnosti, u djece do 16 godina na drugom mjestu, odmah poslije prometnih nezgoda. Tema Savjetovanja je „Čimbenici uspješnosti obuke neplivača“, a cilj je osnažiti čimbenike radi veće uspješnosti provedbe obuke neplivača nakon samog Savjetovanja. Iako je ovo 15. Savjetovanje, održavamo ga svake dvije godine što znači da je iza nas punih 30 godina rada i prvo ćemo i ove godine položiti račune što smo sve napravili do sada i svakako ćemo dobiti signal što treba raditi dalje da bismo na području plivačkog opismenjavanja našeg stanovništva učinili još korak više u narednom razdoblju. Ono o čemu će posebno razgovarati je, da želimo vratiti članak 40. u hrvatski pedagoški standard te da obuka plivanja uđe kao trajna zadaća u strategiju razvoja sporta RH – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Savjetovanja Vladimir Findak, na otvaranju.

1910savjetovanje Vladimir Findak Custom

Savjetovanju nazoče eminentni stručnjaci plivanja i sporta uopće, a na otvaranju su se kao gosti obratili predstavnici domaćina GDCK Osijek Denis Ćoisić, CK OBŽ Marko Đukić, Grada Orahovice Radoje Medenica, Osijeka te kao dopredsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Željko Lončar, predstavnici županija Darko Žužak (VPŽ) i Petar Lagator (OBŽ), dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen, predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko, viši savjetnik za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje Jozo Škegro, sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović te pomoćnik ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin.

1910savjetovanje Momir Karin Custom

-Prošli tjedan smo u Ministarstvu održali jedan sastanak s organizatorima ovog Savjetovanja. Razgovarali smo i poslušali inicijativu da se obveza plivanja vrati u državni pedagoški standard. Došli smo do nekih zajedničkih zaključaka i ja od struke očekujem da pronađe model kako ćemo svakom djetetu u Hrvatskoj osigurati mogućnost da nauči plivati u ranoj dobi, po mom mišljenju još u predškolskoj dobi. Podrška Ministarstva i mene osobno će definitivno biti u punom smislu jer znati plivati ne znači spasiti samo svoj, nego i tuđi život. Vještina plivanja je osnovna pismenost koju svaki čovjek i posebno svako dijete mora znati – zaključio je Karin.

Savjetovanje traje dva dana, a posljednjeg će biti poznati ključni zaključci i odluke.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content