DAN DOBROVOLJNIH DAVATELJA KRVI Nagrađeni višestruki davatelji: Marija Demšić za 75, Damir Košić za 100 davanja krvi

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica uručilo je zahvalnice svojim višestrukim davateljima koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta. Ukupno je nagrađeno 25 davatelja, a zlatni znak i zahvalnicu dobili su Marija Demšić za 75 i Damir Košić za 100 puta darovanu krv.

IMG 20181025 152609 e1540483629318

Marija Demšić iz Pitomače krv je počela davati s 20 godina, kako kaže, po uzoru na oca koji je bio redovni davatelj. – Krv ću davati dok god budem mogla. Puno se bolje osjećam nakon davanja jer znam da sam pomogla drugima, ali ujedno i sebi – rekla je Marija D. koja unatoč svojim zdravstvenim problemima i nekoliko operacija kralježnice i dalje se nesebično odaziva na akcije darivanja krvi.

Da mu je darivanje krvi postalo dio života, kaže i Damir Košić iz Rezovačkih Krčevina koji je krv dao čak 101 put.
– Krv sam počeo davati u vojsci s 19 godina jer sam želio ranije kući, ali mi je prešlo u naviku tako da cijeli život dajem krv. Osjećaj da nekome na taj način možeš pomoći, pa i spasiti život, nešto je najljepše što se može doživjeti – govori Damir K.

IMG 20181025 150606

Višestrukim davateljima zahvalnice su uručili zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac, službenik za informiranje GDCK Virovitica Dražen Jendrašić i predsjednik “Kluba 100+” Denis Delić. Svečanosti su nazočili i zamjenica načelnika općine Špišić Bukovica Sanela Djak i ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić.

Svim davateljima krvi njihov dan su čestitali iz GDCK Virovitica. – Budite ponosni jer sa svojim humanim djelom spašavate živote i mnogima ste vratili osmijeh na lice – rekao je Dražen Jendrašić iz GDCK Virovitica.

Hrvatski Crveni križ ove godine, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

IMG 20181025 150940

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darovatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. (www.icv.hr, ml; foto: M.Lukačić)[g-gallery gid=”487622″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content