DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU: VPŽ treća u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih u odnosu na 2016. godinu

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Virovitičko-podravska županija treće je županija u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih u odnosu na 2016. godinu.

Naime, u 2017. godini, na području VPŽ bilo je 13.692 zaposlena. To je za 2,6 posto više nego 2016. kada ih je bilo 13.347 zaposlenih osoba. Prva dva mjesta zauzeli su, Krapinsko-zagorska i Osječko-baranjska županija.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ističe kako županija potiče poduzetnike različitim mjerama – kreditiranjem za koje se godišnje izdvaja oko milijun kuna, potom savjetovanjem, poticanjem promotivnih aktivnosti te poticanjem razvoja poduzetničkih inkubatora.

– Županija prati trendove samozapošljavanja i kontinuirano nadopunjuje mjere za samozapošljavanje kroz subvencioniranje prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Trenutno posluje poduzetnički inkubator u Virovitici s 15 poslovnih prostora, no u idućih godinu otvorit će se tri nova Poduzetnička inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici. Radi se o novih 48 kompletno uređenih poslovnih prostora koji će biti na raspolaganju novim poduzetnicima potpuno besplatno, a gradnja poduzetničkih inkubatora u Pitomači i Orahovici je već počela, uskoro će i u Slatini.

podaci Custom

Osim toga, virovitičko-podravski župan Igor Andrović dodaje.

– Od osnivanja do danas, Virovitičko-podravska županija prati zapošljavanje i samozapošljavanje u Poduzetničkom inkubatoru i u prosjeku svaki novi poduzetnik zapošljava 4 nova djelatnika. Možemo konstatirati da kada prostori budu u potpunosti puni, kroz inkubator će biti otvoreno i više od 200 radnih mjesta na 4 lokacije u županiji, a to je značajan poduzetnički zamah za ovo područje.

Ističe kako je važnu ulogu u najnovijim pokazateljima, odigrala i Županijska uprava kao i Razvojna agencija VIDRA.

– Za svaku tvrtku, naša Razvojna agencija VIDRA, kao i Županijska uprava, stoji se na raspolaganju za pisanje poslovnih planova i projekata za bespovratna sredstva, povoljne kreditne linije ili ishođenja potrebnih dozvola. VIDRA je najuspješnija razvojna agencija u Hrvatskoj, a Virovitičko-podravska županija, zahvaljujući brojnim projektima, povlači najviše sredstava po glavi stanovnika u RH. Od svog osnutka, 2008. godine, VIDRA je provela 251 projekt ukupne vrijednosti veće od 116 milijuna eura. Ti mnogobrojni projekti generirali su nova radna mjesta i porast zapošljavanja.

Kao uspješnu mjeru za novozaposlene, župan Andrović ističe i Mjeru HZZ-a za samozapošljavanje.

– To je super uspješna Mjera za samozapošljavanje kroz koje se, u suradnji s HZZ-om može ostvariti 55 tisuća kuna potpora za pokretanje vlastite tvrtke. Osim toga, od ove godine Virovitičko-podravska županija uvela je i stipendiranje za srednjoškolska obrtnička i deficitarna zanimanja. Kao rezultat tih aktivnosti može se konstatirati povećanje broja samozapošljavanja i zapošljavanja, te možemo se pohvaliti listom čekanja start up tvrtki za naš postojeći inkubator i inkubatore u izgradnji – zaključio je Andrović.

(www.zupan.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content