FOTO: JESEN U GRADU Od pečenih kestena i kolača od bundeve do cvjetnih aranžmana i masaže ruku

Pojesti kocku od griza i batata ili bundeve, popiti “mikeški” čaj od šipka s domaćim medom i  mentom, kupiti ručno izrađenu ogrlicu od perlica i drveni okvir za sliku, dovesti dijete na jesensku radionicu, kušati pečene kestene, pa i “srediti” obrve – sve je to danas (subota) bilo moguće u središtu Virovitice, na manifestaciji “Jesen u gradu”.

Ova manifestacija održala se po šesti put, u organizaciji Grada Virovitice, Ekološkog društva Virovitica i Flore VTC. Suorganizator je i ove godine bila poznata Kreativna udruga Unikat, a pokrovitelj Turistička zajednica grada Virovitice.

NAGLASAK NA PRIRODNO I DOMAĆE

-Još jedna Jesen u gradu bila je vrlo uspješna. Okupilo se puno obrtnika i izagača, a ono što me najviše raduje, je što je danas ovdje jako puno djece i mladih – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin koji je otvorio manifestaciju.

jes8

Našalio se kako joj nedostaje samo kuhanog vina, no da su temperature ipak previsoke za ovo tipično jesensko-zimsko piće. – Žao mi je što su gljive prošle, no ovdje ima bundeva, kestena i drugih sezonskih proizvoda koji su naše prirodno bogatstvo, a koje možemo ponuditi svima u svijetu – poručio je I. Kirin. U šali je istaknuo kako i sam jede juhu od buče “i prečesto”, budući da se cijela obitelj, kaže, nastoji zaista hraniti što zdravije i to sezonskim namirnicama.

–  Potaknut ćemo vlasnike naših restorana da sa svojim kuharima prilagođavaju hranu onom dijelu godine kada te hrane ima najviše, kada je ona svježa i najhranjivija. Sretni smo što smo zaista bogati kraj koji uzgaja voće, povrće, ubire šumske plodove i samim tim imamo veću mogućnost ponuditi drugima nešto više, što urbanije sredine ne mogu – smatra I. Kirin.

Uz gradonačelnika i suradnike, na “Jeseni” je uživao i župan Igor Andrović sa obitelji.

jes12

Šesta Jesen u gradu okupila je izlagače iz triju županija, među kojima su bile brojne udruge, škole i Dječji vrtić Cvrčak. Za mališane su Kreativna udruga “Unikat” i Dječji vrtić Cvrčak pripremili zanimljive radionice na temu jeseni.

PRILIKA ŠKOLAMA

Srednje škole su ponudile pravo bogatstvo svojih proizvoda i usluga – od domaćih delicija, preko ručno rađenih sapuna, cvjetnih buketa pa i kozmetičkih usluga,  kao što su oblikovanje obrva i masaža ruku. Svojim proizvodima predstavili su se i stolari. Udruga za Down sindrom VPŽ i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR izložili) su svoje ručno izrađene proizvode – ukrase, magnete, platnene torbe i ruksake…

Među štandovima se danas šetao i Podravkin medo Lino, s kojim su se rado fotografirali i mali i veliki, i bake i unuci. Dijelio je prolaznicima grickalice i slatkiše.

jes4

Zadovoljna odazivom i sadržajem bila je i Nedjeljka Županić iz Ekološkog društva Virovitice i Flore VTC.

-Najveća želja, od prve manifestacije, bila nam je okupiti učenike, kako bi razmijenili svoja iskustva koja su stekli u školi te ih razmijenili s drugim izlagačima. Drago nam je što kao grad imamo puno zelenih zastava, našeg Dječjeg vrtića i škole, u kojima se puno radi s djecom na zaštiti ekologije i zdravom načinu života. Tu su i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja sve više brigu posvjećuju ekološkom uzgoju, naši pčelari. Danas su zastupljene tri županije i sudjeluje oko 30 izlagača, što je zaista lijep broj – ističe N. Županić.

jes10

KRUH OD MLADE NOJE

Uz besplatne kestene i mikeški čaj, posjetitelji su mogli uživati u starim gastro delicijama, za koje su se pobrinuli na štandu Strukovne škole iz Virovitice.

Profesorica Ljubica Mihaljević u pratnji učenika posjetiteljima je s puno žara pričala o starim receptima od jesenskih namirnica, pretočenih u ukusna jela. Tako su mogli probati kolač od batata i griza, pečenu prinčevu krunu punu pečene tikve s papričicama, kruh na rampašu-mladom vinu od noje, juhu od buče i đumbira, muffine s bundevom, rolad od batata i sira sa slaninom…

jes27

-Drago nam je što je za jela danas ovdje bio zaista velik interes, gotovo sve smo podijelili u prvih sat vremena – zadovoljno nam je rekla prof. Ljubica Mihaljević, dodavši kako su u trenu s njihovog štanda planuli i letci s receptima u jesenskom štihu.

Da na manifestaciju dolazi već 6. godinu, dakle od samog početka, rekla nam je umirovljenica Jelica J. koja kaže kako je za svaku pohvalu. – Ima puno domaćih proizvoda, meda, kolača, puno se toga može vidjeti i kupiti – smatra Jelica J. (www.icv.hr, mlo)jes47

[g-gallery gid=”485295″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content