FOTO Pogledajte kako u nedjeljno prijepodne izgleda budući Centar za posjetitelje suhopoljskog dvorca Janković

Iako se čini kako nedjeljom na gradilištu nema nikog, ipak, radi se punom parom.

– Manja je gužva nedjeljom nego radnim danom, pa koristimo mir – kazao nam je majstor koji je upravo rezao rigips ploču u unutrašnjosti budućeg Centra za posjetitelje u Suhopolju.

Konture budućeg zdanja potpuno su jasne. Krovište je gotovo postavljeno, stolarija se nalazi na svim prozorima, uređuje se unutrašnjost i radnim danom ovdje, od radnika, vrije kao u košnici. Nedjeljom je mirno…

Ne tako davno, Dvorac Janković u Suhopolju bio je ruševina. Od potpunog urušavanja, spasila ga je Virovitičko-podravska županija. Zahvaljujući viziji tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, Županija je u srpnju 2012. godine kupila park i dvorac u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Pripremila je dokumentaciju i prijavila ga na EU fondove… U kolovozu 2016. godine započela je i provedba EU projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ vrijednog 39,7 milijuna kuna. Radove je otvorio, tadašnji ministar regionalnog razvoja, danas potpredsjednik Vlade RH, Tomislav Tolušić.

– U budućem Centru za posjetitelje u Suhopolju bit će multimedijalni prostor, suvenirnica, smještajni kapaciteti… Želja nam je da u njemu postavimo 5D kino (kino s pet dimenzija nap.a.), a takvo što ne postoji od Zagreba do Osijeka. U tom kinu, koje ne bi bilo veliko, prikazivali bi se filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju, Virovitičko-podravskoj županiji… Kada Centar za posjetitelje bude gotov, značajno će se obogatiti turistička ponuda ovoga kraja – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”486921″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content