HPD PAPUK Već 90 godina promiču zdrav život i otkrivaju ljepote prirode

Hrvatsko planinarsko društvo Papuk iz Virovitice ove godine slavi 90. obljetnicu postojanja. Tim povodom večeras (petak) je u Gradskom muzeju u Virovitici otvorena izložba planinarske opreme, fotografija i starih karti iz bogate povijesti ovog društva.

plan1

Izložbu je otvorila Dubravka Sabolić, viša kustosica i sama aktivna planinarka. Naglasila je  kako će izložba koja na različite načine približava život i opremu planinara za sve posjetitelje biti otvorena do 4. studenog, u redovno vrijeme Gradskog muzeja.

Središnja proslava 90.obljetnice HPD-a Papuk upriličena je u Udruženju obrtnika u Virovitici, gdje je održana svečana Skupština društva.

Planinari i njihovi gosti prisjetili su se početaka društva, prvih članova i izleta, o kojima je govorila Dubravka Sabolić.

– Kada gledamo stare fotografije, primjećujemo mnoge razlike u planinarenju nekad i danas. Oprema je bila drugačija, obuća, odjeća, a najzanimljivija je činjenica da su prve planinarke na izlete tada išle u haljinama – izdvojila je, između ostalog, u uvodu o povijesti društva D. Sabolić.

plan

Danas društvo broji 176 članova i djeluje u četiri sekcije: foto, ekološkoj, gospodarskoj te markacističkoj. Sve je više mladih članova, kaže predsjednica Anka Tomac, dodajući kako se samo u posljednjih godinu dana u društvo učlanilo 25 mladih planinara.

plan25

-Drago nam je da ljudi sve više prepoznaju važnost planinarenja i zdravog stila života. Mi smo aktivno društvo, družimo se i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je A. Tomac, rekavši kako je za planinarenje dovoljno imati kvalitetne cipele i jako puno dobre volje. Društvo aktivno radi na školovanju svakog svog člana, poručila je te istaknula kako se svaki planinar dokazao kao vrijedan volonter koji je društvu poklonio brojne sate i značajno pridonio društvu, svaki na svoj način.

plan4

Čestitke HPD-u Papuk na 90 godina postojanja uputila je Lahorka Weiss, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice.

-Čestitam na vašim aktivnim druženjima i na svemu što činite u promicanju zdravog načina života. U svom radu uvijek ćete imati punu potporu Gradske uprave, a ovim putem najavljujem kako i sama razmišljam postati vašom članicom – rekla je L. Weiss. Čestitke su stigle i od Josipa Škrablina, predsjednika Sportske zajednice grada Virovitice koji je planinare pohvalio na aktivnom duhu i promicanju zdravog stila života i druženja.

Udruga SLAVONSKI PLANINARI  dodijelila je HPD-u Papuk vrijedno priznanje „Julije Kempf“ – najviši oblik priznanja za naročite uspjehe planinarske udruge na razvitku planinarstva na području Slavonije.

plan6

HPD Papuk u okviru svoje važne obljetnice dodijelio je priznanja svojim zaslužnim članovima koji su radom, znanjem i skrbi o drugima zadužili društvo kroz povijest.

Svečanost obilježavanja 90. rođendana ovog planinarskog društva uveličali su članovi KUD-a Virovitica te pjevački zbor Zajednice Mađara VPŽ, “Virovitičke grlice”.

Virovitički planinari nastavljaju proslavu u subotu, s članovima HGSS-a Orahovica. Ispred gradskog sata u Virovitici od 9 do 13 sati održat će prezentaciju planinarstva na Info pultu za građane.

plan8

A u nedjelju, HPD Papuk za sve članove društva organizira planinarsku šetnju povijesnim stazama Bilogore kojima su se kretali prvi planinari, uz završno okupljanje kod planinarske kućice “Brusovi”. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc i M. Ripli)

plan29

[g-gallery gid=”485200″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content