HRVATSKE ŠUME Šumarski fakultet proslavio 120. obljetnicu postojanja

Svečanom akademijom proslavljena je 120. obljetnica osnutka Šumarskog fakulteta, jedne od najstarijih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta. Uz 120. obljetnicu osnutka, ove godine Fakultet slavi i 70 godina kontinuiranog izvođenja studijskih programa u području drvne tehnologije.

Do danas ga je završilo više od 7 i pol tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara šumarstva i magistara drvne tehnologije. Dekan Tibor Pentek rekao je da su to stručnjaci koji gospodare s otprilike 47 posto kopnene površine Republike Hrvatske, koji doprinose bruto domaćem proizvodu s 1 posto u šumarstvu te 4 i pol posto u drvnoj industriji.

Šumarski fakultet godišnje upisuje 300 studenata, a njegovi diplomanti važnu ulogu imaju u doprinosu hrvatskom gospodarstvu i industriji. Među uzvanicima bilo je mnogo uglednika iz akademske zajednice i političkog života poput ministrice Blaženke Divjak, državnog tajnika Željka Kraljička, saborskih zastupnika Damira Felaka i Milorada Batinića, rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, akademika Zvonka Kusića, Slavka Matića i Igora Anića te brojnih drugih.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je da duga tradicija Fakulteta i Sveučilišta pokazuje kvalitetu Sveučilišta u Zagrebu naglasivši kako je šumarska struka zapravo jedna od perjanica Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: www.hrsume.hr

Svečanosti je kao posebni izaslanik predsjednice RH prisustvovao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić koji je od dekana Šumarskog fakulteta primio i Zahvalnicu za iznimni doprinos radu fakulteta.

Predsjednik Jakupčić je u svome govoru istaknuo znanje i spoznaje koje Hrvatske šume crpe u svakodnevnom radu a koje su proizašle iz uspješnih projekata kao ploda suradnje ove dvije institucije. Također se osvrnuo na klimatske promjene koje postaju novi izazov gospodarenju na što ćemo se svi morati koncentrirati u budućnosti.

Kako bi se dodatno povećala konkurentnost studenata drvne tehnologije na tržištu rada, na proljeće će nova Uprava fakulteta pokrenuti reviziju studijskih programa te u nju uključiti industrijski sektor. (www.hrsume.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content