JAVNA BERBA Najuspješnijim hibridom kukuruza na području naše županije opet se pokazao FAO 400

Na OPG-u Hrgović u Vaškoj održana je četvrta u nizu javna berba hibridnog pokusa kukuruza, koji Hrvatska šumarsko-poljoprivredna savjetodavna služba provodi na tri regionalne lokacije: Vukovarsko-srijemskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. U pokusu je zasijano 40-ak hibrida vegetacijskih skupina s ciljem utvrđivanja potencijala komercijalnog prinosa u uvjetima visoke agrotehnike većine sjemenskih kuća koje imaju organiziranu prodaju na području Republike Hrvatske. Radi se o takozvanom paralelnom pokusu hibrida na parceli koja je agrotehnički besprijekorno pripremljena i održavana, a usjevi tretirani i prihranjivani u skladu s dobrom poljoprivrednom praksom.

 

IMG 8805 Medium

Cjelokupan su proces izravno na polju vodili, kontrolirali i statistički obrađivali savjetnici Područne savjetodavne službe VPŽ, a na berbi je bio nazočan i ravnatelj Hrvatske šumarsko poljoprivredne savjetodavne službe Zdravko Tušek te rukovoditeljica Područne službe VPŽ Ana Marija Čajkulić. Voditelj cjelokupnog programa bio je pomoćnik ravnatelja za organizaciju i koordinaciju rada u Hrvatskoj šumarsko-poljoprivredno savjetodavnoj službi Siniša Hrgović koji je istaknuo da se na području Virovitičko-podravske županije najuspješnijim pokazao hibrid kukuruza FAO 400. Tom prigodom napomenuo je i neke specifičnosti vezane uz ovu godinu.

IMG 8830 Medium

-Ova godina je za kukuruz po mnogo čemu specifična. Znamo da je berba ove kulture započela oko dva tjedna ranije nego inače, a zamijećena je i izrazito niska vlaga u zrnu, puno niža nego uobičajena za ovo područje. Radi se o postotku vlage između 15 i 18 posto što je za proizvođače u svakom slučaju dobro, jer će time i otkupna cijena biti veća. Ona još nije utvrđena, ali po sadašnjim spoznajama trebala bi iznositi kunu za kilogram suhog zrna, odnosno 80 lipa za kilogram s vlagom ispod 20 posto. Inače, na području Virovitičko-podravske županije zasijano je između 35 i 40 tisuća hektara kukuruza što je oko 10 posto ukupno zasijanog kukuruza u RH – napomenuo je Siniša Hrgović. (www.icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”483505″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content