Kolegij načelnika i gradonačelnika VPŽ: Najviše polemike oko programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije župan Igor Andrović, uz nazočnost svojih zamjenika Darka Žužaka i Marija Klementa te tajnika VPŽ Ivana Horvata, predsjedao je 4. sjednicom Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije. Na dnevnom redu se našao niz točaka i tema važnih za lokalne zajednice, no najviše polemike izazvala tema raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Naime, kako je navedeno, u nekim općinama, poput općine Lukač, postoje problemi usko vezani uz Hrvatske vode koje su prije nekoliko godina prisvojile svo zemljište uz rijeku Dravu, a riječ je o oko 520 hektara najkvalitetnije zemlje.

IMG 7362 Medium

Tim povodom načelnik općine Lukač Đuro Bukvić upitao je kada i kako će se provesti natječaj o poljoprivrednom zemljištu i hoće li natječaj uopće biti proveden.

– Prema našoj računici 520 hektara, puta 1500 kuna je 750 tisuća kuna, kroz mandat od četiri godine dođe se do iznosa od 3 milijuna kuna od kojih je 65 posto naplate iz Općine Lukač. Znači to je 2,2 milijuna kuna izvornih sredstava bez kojih naša općina ostaje zbog tih i takvih površina. Zahtijevamo da se taj problem, a koji imaju i druge općine uz rijeku Dravu, što prije riješi jer to je uvjet kvalitetne provedbe novog Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem – naglasio je načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.

Župan Andrović zaključio je da će u vezi tog i sličnih problema s kojima se susreću općine, uputiti žurni dopis Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tomislavu Tolušiću te drugim resornim ministarstvima s nadom da će problem biti uspješno riješen.

IMG 7367 Medium

Na dnevnom redu našle su se, između ostalog, i: Informacija o Razvojnom sporazumu u sklopu projekta Slavonija,Baranja i Srijem; IN-IN inkluzija i integracija u Virovitičko-podravskoj županiji i sufinanciranje pomoćnika u nastavi; Informacija o provedbi Zakona o zaštiti životinja u kontekstu obveza jedinica lokalne samouprave.

Govorilo se i o novostima u hrvatskom zakonodavstvu, odnosno o: Zakonu o upravljanju državnom imovinom s posebnim osvrtom na Odluku o postupku izdavanja isprava podobnih za upis prava vlasništva JLS i ustanova; Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama; Uredbi o dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi) s posebnim osvrtom na Uputu Ministarstva uprave o zapošljavanju na određeno vrijeme za potrebe rada na aktivnostima vezanim uz upravljanje projektima financiranim iz fondova i programa Europske unije.

IMG 7358 Medium

Osim toga, bilo je govora i o: Razvoju enološke mreže na području Virovitičko-podravske županije kao i Mogućnostima razvoja turističke ponude u zaštićenim područjima JLS s područja Regionalnog parka Mura – Drava, Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav te Europskog Zelenog pojasa Green Belt. (www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content