Majstorović o nesportskom ponašanju na travnjacima: “To im nećemo dopustiti, kazne će biti oštro sankcionirane”

Svi znamo da pravila nogometne igre definiraju FIFA, UEFA i HNS, vrlo su jasna, no na terenu je situacija itekako drugačija. U posljednje vrijeme sve se više govori o nesportskom ponašanju na mjestima gdje je sport glavni. U ovom slučaju, dotaknut ćemo se odnosa igrača, trenera i ostalih djelatnika klubova prema sucima.

ŠTO KAŽU PRAVILA?

Krenimo redom. Tijekom utakmice, kada lopta nije u igri, samo se kapetan momčadi može obratiti sucu. Razgovor mora biti korektan. Nedopušten je pojedinačni ili grupni prosvjed igrača, uključujući i onaj kapetana momčadi. Klubovi su obvezni zaštititi osobnost suca prije, tijekom i poslije utakmice, do odlaska iz mjesta odigravanja utakmice, a njegove odluke trebaju se poštovati. Igrači, klupski i ostali dužnosnici moraju suca zaštititi na terenu za igru i igralištu, kako bi svoju dužnost obavio mirno i u potpunoj sigurnosti. Treneri i kapetani momčadi posebno su obvezni zaštititi suca. Fizičku sigurnost moraju osigurati i klub domaćin i gostujuća momčad. U slučaju nereda, izgreda ili napada na suce, dužnost je igrača obaju klubova zaštiti ih.

Glavni sudac utakmice zadužen je za provedbu svih pravila u djelo, a u tome mu pomažu dva linijska suca smještena uz aut-liniju, čiji su prioriteti pokazivanje zaleđa i prelaska lopte izvan granica igrališta, mahanjem zastavice. Iako je riječ glavnog suca „zadnja“ i odlučujuća, pojedinci u ekipama koje tijekom utakmice rezultatom zaostaju ili smatraju da sudac „naginje“ drugoj momčadi, nikako se ne mogu pomiriti s određenim odlukama, pod izgovorima „kako ih sudac krade“, „kako ga je netko potplatio“ i slično… U tom trenutku pritisak ekipe ili pojedinaca na suca sve je veći, a sudac je prisiljen javno opomenuti igrača žutim kartonom. Za nesportsko ponašanje koje uključuje uvrede i psovke sudac je dužan isključiti pojedinca iz igre, crvenim kartonom, a tek tada nastaje kaos.

ZA PSOVKE, UVREDE I POKUŠAJE “RAZGOVORA” ŠAKAMA – NULTA STOPA TOLERANCIJE

Burno je bilo i proteklih tjedana na županijskim nogometnim travnjacima, a jasna poruka za svaki oblik nesportskog ponašanja stiže iz Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije.

– U nekoliko odigranih derbija, u posljednja dva tjedna pojedini igrači reagirali su vrlo burno na sudačke odluke jer su smatrali kako nisu „poštene“. U svojem su nastupu zaista pretjerali, a nakon vrijeđanja i psovanja sucima nije preostalo ništa drugo, već ih isključiti iz igre. Bez obzira na sve, igrači nemaju pravo na takvo ponašanje prema službenim osobama, to im nećemo dopustiti, a kazne za nesportsko ponašanje bit će oštro sankcionirane. Za takva ponašanja moramo imati nultu stopu tolerancije, što smo rekli i na plenumu prije početka sezone – poručio je disciplinski sudac županijskih nogometnih liga Tihomir Majstorović.

(www.icv.hr, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content