Od početka godine na području grada Virovitice broj zaposlenih porastao za više od 300, a nastavlja se i pozitivan trend gradnje

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području grada Virovitice 30. rujna bilo je 9.062 zaposlenih osoba. U odnosu na 31. prosinca prošle godine, kada je bilo zaposleno 8.760 osoba, otvorena su 302 nova radna mjesta. Paralelno s rastom broja zaposlenih smanjuje se i broj nezaposlenih, a on je od početka godine manji za 344 (31. prosinca 2017. nezaposlena je bila 1.341 osoba, dok je u rujnu ove godine taj broj pao na 997).

Nova radna mjesta rezultat su brojnih europskih projekata i pozitivne gospodarske klime, što se ogleda i u broju izdanih građevinskih dozvola. Naime, do početka listopada ove godine Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada izdao je 59 građevinskih dozvola, uključujući izmjene i dopune, a po pristiglim prijavama o početku gradnje, ista je započela u 48 slučajeva.

– Osim ulaganja u postojeću infrastrukturu s ciljem otvaranja novih radnih mjesta u poduzetničkim zonama, našim poduzetnicima pomažemo i na brojne druge načine. U startu dajemo zemljište za jednu kunu po kvadratnom metru za proizvodne djelatnosti, pomažemo kod ishođenja građevinskih dozvola za investitore, dozvole izdajemo u roku 15 minuta, oslobađamo od plaćanja komunalnih doprinosa… Od početka ove godine u Program poticaja i olakšica razvoja gospodarstva uključene su sve tvrtke na području grada Virovitice, a ne više nužno samo one u zonama, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Porastu broja zaposlenih uvelike su doprinijele i samostalne poduzetničke inicijative, odnosno samozapošljavanje koje je postalo pravi hit nakon što je financijska injekcija za nove poduzetnike povećana na maksimalno 55.000 kuna. Po broju samozaposlenih Grad Virovitica je na četvrtom mjestu u Republici Hrvatskoj s porastom samozaposlenih od 164 posto. U prvoj polovici prošle godine broj novouključenih korisnika u mjeru Potpore za samozapošljavanje bio 22, dok je ove godine porastao na čak 58. (virovitica.hr, hzz.hr, gradonacelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content