ODRŽAN PRVI REGIONALNI IZBOR ZA VINSKU KRALJICU Titulu osvojila Lilla Kovacs iz Villanya

U sklopu projekta koji se sufinancira od strane EU-a iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Coperation Programme 2014.-2020. (”Mađarsko-hrvatske vinske priče 2”), u Orahovici je održan prvi regionalni izbor za Vinsku kraljicu.

Na izbor se prijavilo 8 djevojaka, po četiri iz Hrvatske i Mađarske, a stručno povjerenstvo kojim je predsjedala enologinja PP Orahovica Ivana Nemet činilo je 7 članova iz obje države.

Kandidatkinje su pred povjerenstvom u prvom izlasku predstavile narodnu nošnju koju nose i koje su specifične za kraj iz kojeg dolaze te su odgovarale na pitanja o vinu, vinogradima i vinarima s njihovog područja.

0110vi9nskakraljica 1 Custom

U drugom izlasku kandidatkinje su imale zadatak otvoriti bocu vina na pravilan način, izabrati adekvatnu čašu za dano im vino te ga pravilno natočiti i servirati ispred povjerenstva. Nakon zbrajanja bodova, stručno povjerenstvo izabralo je najbolje i najuspješnije pa je tako prvom regionalnom Vinskom kraljicom proglašena Lilla Kovacs (23) iz Villanya, prva pratilja je također djevojka iz Villanya Biborka Luca Nemeth dok je druga pratilja Valentina Medved iz KUD-a ”Zdenac” Zdenci.

-U sklopu ovog projekta nekoliko je manifestacija i sadržaja, a glavni dio je izgradnja našeg Centra za posjetitelje koji je pri kraju na lokaciji stare ložione i radione. Jedna od manifestacija je i ovaj izbor Vinske kraljice. Uloga Vinske kraljice je prije svega promocija svoga kraja, promocija naših vinogradara i vinara, odnosno mađarskih i time zajedno želimo promovirati domaće proizvode i ljepote svojih krajeva – rekla je gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.

0110vi9nskakraljica 2 Custom

Predsjednica stručnog Povjerenstva enologinja PP Orahovice Ivana Nemet rekla je kako su djevojke ovim natjecanjem zapravo prošle enološke osnove.

-Ovo što su danas radile uistinu su osnove koje se u vinskom svijetu moraju znati. Dakle, prepoznati sorte vina, svoj vinorodni kraj, otvaranje boce i točenje u čaše. Osim tog enološkog dijela gledali smo i izgled narodne nošnje i način prezentacije jer to je jako važno da još uvijek ima mladih koji se bave kulturnom baštinom i da ta tradicija ne umire kod mladih ljudi – rekla je Nemet.

Pobjednica Lilla Kovacs nije očekivala pobjedu i bila je presretna.

0110vi9nskakraljica 3 Custom

-Doista nisam očekivala pobjedu. U Villanyu sam prošla kvalifikacije i došla ovdje u Orahovicu prije svega se zabaviti i pokazati narodnu nošnju svog kraja. Osjećaj je sjajan, ponosna sam na ovu titulu, a mislim da je presudio moj način otvaranja vinske boce što mi je jako dobro išlo od ruke – zaključila je pobjednica Lilla Kovacs.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content