Održana 5. konferencija “Dan hrvatskih financijskih institucija” u Zagrebu

U Zagrebu je 23. listopada, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a u suradnji s Ekonomskim fakultetom Zagreb, održana 5. konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“. Partneri Konferencije su Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Konferenciji je prisustvovalo preko 500 sudionika.

Cilj konferencije je bio na jednom mjestu okupiti predstavnike svih financijskih i regulatornih institucija, resornih ministarstava i gospodarstvenika kako bi se otvorila mogućnost veće suradnje i razmjene iskustava te kroz sinergijske učinke povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva i ubrzao gospodarski rast.

IMG 8 Custom
foto: HGK – Županijska komora Virovitica

„Hrvatske financijske institucije iznimno su važne za razvoj gospodarstva jer dostupnost kapitala najčešće diktira hoće li neki posao zaživjeti ili neće. Možete imati najbolju ideju, ali bez pristupa potrebnim sredstvima – nećete je realizirati,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

U ime suorganizatora prisutne je pozdravio dekan Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Jurica Pavičić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog duge tradicije manifestacije koja okuplja financijski sektor, a posebice predstavnike akademske zajednice i studente. Savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Primorac istaknuo je kako potporu gospodarstvu može dati stabilan i dobro reguliran financijski sustav.

Uvodna izlaganja s nizom aktualnih informacija imali su: Zdravko Marić, ministar Ministarstva financija, Gabrijela Žalac, ministrica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Teme konferencije su bile: osvrt Svjetske banke na trendove u bankarskom sektoru; izvozne aktivnosti – uloga financijskih institucija; izvozna orijentacija – prostor za gospodarski rast RH i novosti Zakona o osiguranju – prilagodba distribucijskih kanala.

IMG 2 Custom
foto: HGK – Županijska komora Virovitica

Održana je i panel rasprava na temu Izvozne aktivnosti – uloga financijskih institucija.

Izuzetno kvalitetno i stručno predavanje na temu „Izvozna orijentacija – prostor za gospodarski rast“, održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije, a među njima i Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica.

(HGK – Županijska komora Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content