Orahovčanke Tamara i Kristina napravile četvrtu najbolju tufahiju na međunarodnom natjecanju u BiH

Srednja stručna škola ”Džemal Bijedić” Goražde BIH ove je godine bila domaćini drugog međunarodnog natjecanja u pripremanju slastica od jabuka koje je održano kao i prošle godine, u sklopu godišnjeg međunarodnog sajma pod nazivom “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”. Natjecanje koje je uz školu organiziralo i Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, održano je za učenike srednjih škola, a natjecalo se u pripremi tufahija i deserta od jabuka. Među ekipama učenika iz Bosne i Hercegovine međunarodni karakter natjecanju dala je ekipa iz Srbije te drugu godinu za redom, ekipa Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice pod vodstvom stručne učiteljice kuharstva Danire Vinković. Nakon prošlogodišnjeg prvog mjesta, ove godine Orahovčani su osvojili odlično 4. mjesto.

1610tufahije 4

-Na natjecanju su sudjelovale učenice drugog razreda kuhara Kristina Lončar i Tamara Jovanović u pripremi tufahija i deserta od jabuka. Priprema je ukupno trajala 120 minuta i od sedam ekipa naše učenice osvojile su odlično 4. mjesto, a rezultat je tim bolje što su naše učenice jedine iz smjera kuhar, dakle nisu slastičarke. Prije natjecanja učenici i mentori sudjelovali su u predavanju pod nazivom ”HACCP-a u ugostiteljstvu, prednosti i mogućnosti”. Ovaj događaj je nastavak sjajne suradnje naših dvaju škola i moram se zahvaliti ravnatelju, učiteljima i učenicima iz stručne škole ”Džemal Bijedić” Goražde na sjajnom domaćinstvu. Uz natjecanje, obišli smo Goražde te imali izlet u Sarajevu što je bio poseban doživljaj – rekla je stručna učiteljica kuharstva Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica i članice Udruge kuhara grada Orahovice, Danira Vinković.

Kristina i Tamara dale su sve od sebe u pripremi.

-Bilo je odlično, stekle su puno prijatelja i dobro se zabavile te puno toga korisnog naučile. Zapravo je privilegija biti dio ovakvog natjecanja i ono što je najvažnije, sve je to jedno veliko iskustvo za nas u budućnosti. Za natjecanje smo se pripremale u našoj školi i sve je ispalo jako dobro, nas dvije smo jako zadovoljen i sretne – rekla je Tamara, a Kristina je iznijela recept njihovog slastičarskog uratka.

1610tufahije 1

-Koristili smo 16 komada petit keksa, 6 jabuka, dvije šalice od 2 dcl šećera, dvije šalice griza, jedan vanilin šećer, limun, naranču, 1,5 vode i šlag za dekoraciju. Priprema je trajala 120 minuta koliko smo po pravilima i dobili, potom smo sve izrezali i dekorirali te dali na ocjenjivanje. Osjećaj je neprocjenjiv, meni je ovo prvi puta da sam na ovako velikom, međunarodnom natjecanju – zaključila j Kristina. Uz učiteljicu Daniru Vinković, Udrugu kuhara grada Orahovice predstavljao je i njen dopredsjednik Zoran Putniković koji je bio član stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

1610tufahije5

-Ocjenjivali smo boju slastica, kvalitetu, okus i vizualno dojam uz naravno još nekoliko stručnih detalja. Ponosan sam što sam predstavljao udrugu, grad županiju i Hrvatsku na ovom natjecanju kao član Povjerenstva i naravno posebno smo sretni na odličan uspjeh naših orahovačkih učenica. Moram svakako naglasiti da je ovaj događaj i nastavaka suradnje naše Udruge i Udruženja kuhara BIH s kojima već godinama gajimo iznimno prijateljstvo i zajednički organiziramo niz događaja u Hrvatskoj i BIH – zaključio je Putniković. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content