POČELO BOJANJE FASADE Dvorac Pejačević uskoro će poprimiti svoju izvornu boju

Znate li koja je izvorna boja virovitičkog Dvorca Pejačević? Da, dobro ste vidjeli, ružičasta boja, koja se već nalazi na središnjem djelu zgrade. Obnovom u sklopu projekta pod nazivom “Integrirani razvojni program 5 do 12 za dvorac” vratit će se izvorni izgled dvorca s početka 19. stoljeća. Restauracija obuhvaća novo krovište, stolariju, podove, sve instalacije, kao i fasadu blijedo ružičaste boje, koja se već navire.

dvorac radovi 30 10 2018 17

Prisjetimo se, gradnja dvorca završena je 1804. godine. Počeo ga je graditi Antun I. Pejačević Virovitički, koji je tijekom gradnje umro, pa je projekt preuzeo i dovršio njegov sin Antun II. U to doba Marije Terezije Pejačevići su, kao barunska obitelj koja je došla iz Bugarske, jako visoko kotirali na bečkom dvoru, a Virovitica je imala status slobodnog kraljevskog grada. Prije gradnje dvorca Pejačevići su živjeli u srednjovjekovnoj utvrdi od koje i danas u njegovoj neposrednoj blizini postoje arheološki ostaci. U prizemlju dvorca dugačkog 82 metra, izgrađenog u stilu kasnog baroka s prelaskom na klasicizam, bile su gospodarske prostorije, a obitelj je živjela na prvom katu.

dvorac radovi 30 10 2018 21

Sredinom 19. stoljeća Pejačevići dvorac prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg Lippe koja je njegov okoliš uredila u stilu engleskog perivoja. Oni su ga koristili do 1911. kada ga prodaju grofovskoj obitelji Drašković koja ga je 1930. prodala tadašnjoj općini Virovitica. Neko je vrijeme u njemu bilo smješteno gradsko poglavarstvo, ali i glazbena škola, gradska knjižnica i razne druge društvene djelatnosti. U Drugom svjetskom ratu dvorac je bio teško oštećen u bombardiranju jer su u njemu bile smještene ustaške vojne i civilne vlasti, koje su u parku iskopale i uredile olimpijski bazen. Nakon rata je dvorac djelomično obnovljen kao i još jednom 80-ih godina 20. stoljeća, no ovo je prva prava temeljita obnova u njegovoj povijesti. (www.icv.hr, žđl, Foto: M. Rođak)

dvorac radovi 30 10 2018 19

[g-gallery gid=”488408″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content