Policija otkrila nezakonitu trgovinu stokom: Dvojac pokušao “na crno” iz Rumunjske uvesti više od 300 janjadi, junadi i teladi

U petak 6. srpnja u 6.55 sati na stalnom Graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Terezino Polje, policijski službenici su na ulazu u RH, kontrolirali teretni automobil s priključnim vozilom za prijevoz stoke, zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 26 – godišnjak u kojem se kao putnik nalazio i 46 – godišnjak.

Provedenom graničnom kontrolom i uvidom u priloženu dokumentaciju, utvrđeno je da kamion prevozi živu stoku iz Rumunjske u Republiku Hrvatsku i to 44 goveda i 150 janjaca, u vezi čega je predočena dokumentacija odnosno Certifikati za unutrašnju trgovinu, prema kojima je naručitelj i kupac stoke tvrtka sa sjedištem u Vrbovcu sa smještajem u Sabirnom centru na farmi na području grada Sv. Ivan Zelina.
Budući da su pregledom, utvrđene nepravilnosti u dokumentaciji, policijski službenici su provedenim vanjskim pregledom tovarnog prostora, uočili da dio stoke nema ušnu markicu za označavanje stoke, a pregledom dokumentacije uočeno je da datumi izdavanja certifikata i datum prijevoza stoke nisu istovjetni.

O utvrđenim nepravilnostima obaviještena je veterinarska inspektorica, Veterinarskog ureda Virovitica, koja je izvršenim nadzorom dokumentacije i veterinarskog sustava, utvrdila kako je na iste brojeve certifikata dana 15. svibnja 2018. godine, već bila uvezena stoka u RH, te je na samim certifikatima uočen nepravilan smještaj i oblik pečata.

Također, u sanduku tovarnog prostora pronađeno je ukupno 67 komada nerabljenih rumunjskih markica za označavanje stoke, koje su preuzete od strane veterinarske inspektorice za potrebe prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Veterinarskog zakona. O događaju je obaviješteno ODO u Virovitici, gdje je utvrđeno da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju kaznenog djela krivotvorenja isprava, koje se odnosi na Certifikate za unutarnju trgovinu.

Istoga dana, odnosno 6. srpnja u poslijepodnevnim satima, policijski službenici su prepratili navedeno teretno vozilo sa stokom na farmu, tj. sabirni centar u blizini grada Sv. Ivan Zelina, gdje je proveden veterinarski nadzor od strane Višeg veterinarskog inspektora, koji je po provedenom nadzoru sačinio zapisnik iz kojeg je vidljivo da je u kamionu i prikolici koji je dovezao stoku na farmu bilo: 36 teladi označenih s po jednom ušnom markicom, 9 junadi bez ušnih markica, 78 janjadi označenih s po dvije ušne markice i 180 janjadi bez ušnih markica.

U svezi događaja, nakon naknadno provedenih provjera i dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 42 – godišnjaka i 43 – godišnjaka, slijedi podnošenje kaznene prijave zbog počinjenog kaznenog djela Krivotvorenja isprave iz čl. 278. St. 1, za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju do 3 godine, dok će isto tako iz domene veterinarskog nadzora, biti podnesena potrebita pismena. (PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content