POMOĆ ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA KAZNENIH DJELA Održan okrugli stol na županijskoj razini

Od 2. siječnja ove godine Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske financira trogodišnji program pod nazivom „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koji je nastao, kako navode u Ministarstvu, s ciljem osnivanja i financiranja „aktivnosti partnerske mreže organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Koordinator Mreže podrške je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a u njezinu radu sudjeluje deset partnerskih organizacija civilnog društva, provodeći aktivnosti na području trinaest odabranih županija.

Jedna od partnerskih organizacija je i udruga S.O.S. Virovitica koja djeluje na području Virovitičko-podravske županije. Tim povodom u Maloj županijskoj vijećnici u Virovitici danas (srijeda) je održan okrugli stol kojemu je nazočila i Maida Pamuković, voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju pri Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, koja je istakla je da je vrijednost ovog programa na godišnjoj razini dva milijuna kuna.

– Važno je umrežavanje svih partnerskih organizacija, te na taj način pokušati sustavno pomoći onim županijama koje nemaju odjele za podršku na svojim sudovima – istakla je Maida Pamuković. Predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić navela je da je riječ o iskoraku u pružanju pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela, ali i povećanju kvalitete pružanja pomoći.

-Radi se o tehničkoj i emocionalnoj podršci. Ne ulazimo u nadležnosti institucija nego informiramo ljude što ih u sudskom procesu očekuje. Od kada traje projekt, sve je veća informiranost onih koji nam se obraćaju, posebice onih žrtava ili svjedoka obiteljskog nasilja, a koje je najzastupljenije- istakla je Desa Kolesarić. (www.icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”483129″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content