POU SLATINA Otvaranje ”Rendez-vous au cinéma” u slatinskom kinu u petak, 12. listopada

Uz projekcije filmova u 25 neovisnih kina Kino mreže u 22 grada diljem Hrvatske zaista nemate opravdanja ne zakazati sastanak u kinu i prepustiti se nezaobilaznim valovima francuske kinematografije. Za svoj filmski rendes možete odabrati filmove različitog žanra – od romantične drame, horora, komedije, do filma za mlade, te dokumentarnog, ali i animiranog filma za djecu.

Četvrti Rendez-vous au cinéma 1. listopada započeo je s prikazivanjem šest francuskih hitova u 25 neovisnih kina Kino mreže diljem Hrvatske. Na francuskom repertoaru ove godine možete pogledati kultnu romantičnu dramu u režiji Françoisa Truffauta, Jules i Jim, a osim neobičnog ljubavnog trokuta u ovoj romantičnoj drami francuskog novog vala, do 23. listopada na platnima kina diljem Hrvatske prikazat će se još pet sjajnih francuskih igranih, animiranih i dokumentarnih naslova.

Pedesetih godina dvadesetog stoljeća u francuskoj se kinematografiji pojavio tzv. „novi val“ („Nouvelle Vague“), vrhunac filmskog modernizma, koji je publici ponudio potpuno novi pristup sedmoj umjetnosti, inzistirajući na tome da film nije samo običan oblik zabave, već kvalitetno autorsko djelo. Jedan od najznačajnijih autora tog razdoblja bio je zasigurno François Truffaut koji je na filmsko platno maestralno prenio roman francuskog književnika Hernia Pierrea Rochea „Jules i Jim“.

Randez 1024x957 Custom
foto: pou-slatina.hr

Jules i Jim priča je o dvojici najboljih prijatelja – Nijemac Jules (Oskar Werner) i Francuz Jim (Henri Serre) dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama koje s lakoćom mijenjaju – sve dok ne upoznaju zanosnu Catherine (Jeanne Moreau), čija ih pojava potpuno impresionira. Catherine unosi lepršavost, ali i nemir u njihove živote jer se obojica zaljubljuju u nju. Ona se odlučuje udati za Julesa, no to je tek početak njihove neobične priče koju gledamo 1. listopada istodobno u 25 kina diljem Hrvatske.

Uz Truffautov Jules i Jim, na programu 25 neovisnih kina diljem Hrvatske od 1. do 23. listopada zabavljat će nas i impresionirati još 5 sjajnih francuskih naslova – Oči bez lica, crno bijeli horor film čiju režiju potpisuje Georges Franju, a glavnu žensku ulogu tumači Alida Valli, talijanska glumica rođena u Puli, po kojoj je nazvano pulsko kino. Film je poznat kao jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja žanra s početka 1960-ih.

Uz romantičnu ljubavnu dramu i horor, program Rendez-vous au cinema donosi film s kojim ćemo zasigurno iskusiti ljekovitost smijeha kroz suvremenu francusku crnohumornu komediju Pacijenti, o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh koje uz nadu i prijateljstvo podnosi nakon teške sportske nesreće u bazenu.

Na repertoaru je i film za mlađu populaciju Iz sve snage, teen drama o šesnaestogodišnjaku Nassimu smještenom u udomiteljsku obitelj gospođe Cousin. Nassim se odbija asimilirati s drugim štićenicima te izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja, a za sve što se treba pobrinuti je da se ta dva života, stvarni i izmišljeni nikada na sretnu.

randez program 1024x957 Custom
foto: pou-slatina.hr

Za sve ljubitelje dokumentarnog filma na programu je film Pregled: priča o stvaranju, redatelja Thierryja Demaizièrea i Albana Teurlaija. Film donosi priču o mladom umjetničkom direktoru Pariške Opere, Benjaminu Millepiedu, koji se proslavio koreografijom za Oskarom nagrađen film „Crni Labud“, te prikazuje njegovu strast, ljepotu kreacije i donosi tisuće proba za njegovu prvu produkciju baleta u najprestižnijoj Pariškoj Operi.

Za najmlađu publiku program Rendez-vous au cinéma donosi animiranu uspješnicu s ovogodišnjeg izdanja Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma, film „Veliki zli lisac i druge priče“ koji će razbiti mit o idili i mirnoći francuskoga sela. Selo iz Velikog zlog lisca užurbano je i kaotično mjesto u kojem živi Lisac koji postane kokoš, Zec i Svinja zamjenjuju rodu, a Patka glumi Djeda Mraza. Ova rukom nacrtana i oslikana francuska animirana komedija šarmantan je film u kojem će uživati mali i veliki.

Program Rendez-vous au cinéma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.

(www.icv.hr, adf; POU Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content