Projekti Drvenih konstrukcija iz Voćina i Phoenixa iz Orahovice među 150 najuspješnijih sufinanciranih sredstvima EU fondova

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavilo je 150 najuspješnijih projekata sufinanciranih sredstvima EU fondova. Projekti su predstavljeni u prigodnoj brošuri, globalno su inovativni, a otvorili su brojna radna mjesta te doprinijeli razvoju hrvatskog gospodarstva i povećanju konkurentnosti zemlje. Među njima, nalaze se i dva s područja Virovitičko-podravske županije, tvrtki Drvene konstrukcije iz Voćina i Phoenix iz Orahovice.

Projekt Drvenih konstrukcija iz Voćina, „Ulaganje u lučnu liniju i laserski projektor“, ukupne je vrijednosti 2.123.333,19 kn, od čega su bespovratna EU sredstva iznosila 720.307,40 kuna. Svrha projekta bila je povećanje konkurentnosti podizanjem kapaciteta proizvodnje, što je dovelo do povećane kvalitete proizvoda koja je u skladu s ekološkim principima i zahtjevima krajnjih kupaca.

IMG 84911 e1540806674971
Foto: K. Toplak

Cilj projekta bio je ostvarenje vodeće pozicije poduzeća na željenom tržištu drvenih konstrukcija. Željena konkurentnost ostvarena je primjenom novih tehnoloških rješenja koja otklanjaju usko grlo proizvodnje te je tako ubrzan proizvodni proces, odnosno u istom vremenskom intervalu omogućena je veća proizvodnja gotovih proizvoda. Tako je zadovoljena pojačana potražnja koja je rezultat novog vala investicijskih aktivnosti kupaca. Nova tehnološka rješenja ponudila su proizvod koji je sa stanovišta potrošača pouzdaniji, ali i sa stanovišta zaštite okoliša prihvatljiviji nego drugi slični proizvodi. Rezultat provedbe projekta je nabava laserskog projektora i lučne linije za savijanje, uz povećanje prihoda od prodaje, povećanje prihoda od izvoza kao i povećanje kapaciteta proizvodnje uz otvaranje novih 5 novih radnih mjesta.

paneli celje 10 e1540806760827
Foto: K. Toplak

Drugi projekt je od tvrtke Phoenix d.o.o. „ Internacionalizacija poslovanja“. Njime s tvrtka predstavila na 2 međunarodna sajma (SAD, Njemačka) čime je znatno ojačala svoje promotivne aktivnosti, a što je doprinijelo jačanju internacionalizacije poslovanja. Dugoročni cilj tvrtke je postati lider na svjetskom tržištu velikih strojeva za proizvodnju opruga.

phoenix e1540806805325
Foto: K. Toplak

Nastupom na međunarodnim sajmovima i širenjem na ciljana tržišta tvrtka je osigurala porast proizvodnje, rast prihoda, a samim time i stvorila uvjete za nova zapošljavanja. Kao rezultat provedbe projekta, do 2021. godine očekuje se rast prihoda od prodaje za oko 5,3 milijuna HRK ili 26% te rast prihoda od izvoza za oko 4,7 milijuna HRK ili 26% u odnosu na 2016. godinu. Ukupna vrijednost navedenog projekta je bila 1.105.517,00 kn, a bespovratna su bila 600.000,00 kuna. Navedenu brošuru možete vidjeti ovdje. (www.vpz.hr, mingo.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content