Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu 13. i 14. listopada u sklopu „PReKUL festivala“

U jednom od najljepših dijelova UNESCO geoparka, Parka prirode Papuk, u Park šumi Jankovac, 13. i 14. listopada održat će se popularni Srednjovjekovni viteški turnir kada u ovaj kraj stižu vitezovi i grofice.

Ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir bit će u sklopu manifestacije „PReKUL festival“ koja je organizirana u sklopu projekta “Geo priče UNESCO geoparka”. “PReKUL festival” je festival promicanja kulturno – povijesne baštine PP Papuk koji će se odvijati svake godine do kraja provedbe projekta.

Kako je „PReKUL festival“ sastavni dio projekta Geo priče UNESCO geoparka bitno je napomenuti njegov značaj za područje PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, prijavljen na poziv “Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587 kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120 kuna, a od toga 85%, odnosno 65.652.402 kuna bit će financirano bespovratnim sredstvima EU.

vitezovi jankovac 1 Custom
foto: K. Toplak

Jedinstvena je to turističko-kulturno-povijesna priča koja posjetiteljima nudi priliku da zavire u tajanstveni svijet mračnog srednjeg vijeka, iznimno atraktivna, ali i organizacijski itekako zahtjevna manifestacija čije je ovogodišnje, peto izdanje, predstavljeno na konferenciji za novinare. Učinili su to, u ime Parka prirode Papuk, ravnatelj Alen Jurenac, zamjenica direktorice TZ općine Čačinci Ana Herceg, zaljubljenik u srednji vijek i član Reda vitezova Ružice grada Orahovica Vlado Grgić “Crni”, te u ime Hrvatskih šuma, voditelj Planinarskog doma Jankovac, Dražen Bogojević.

Posjetitelji će moći uživati u sajmu starih obrta, otvorenju viteškog tabora, streličarskom turniru za ”Zlatnu strijelu Jankovca”, srednjovjekovnoj kuhinji, bitki za utvrdu Klak kao i u noćnoj opsadi Jankovca uz gađanje vatrenim strijelama i kuglama, demonstraciji škole mačevanja i streličarstva, brojnim radionicama, te u još mnogočemu što će ostati iznenađenje do 13. i 14. listopada.

vitezovi jankovac 3 Custom
pp-papuk.hr

Cijena ulaznice za odrasle je 20 kuna, a za djecu 10 kuna te će se moći kupiti na informativnim točkama s mjesta odakle kreću autobusi na Jankovac, odnosno u središtu Slatinskog Drenovca te kod spomenika braniteljima koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca.

Veliku potporu realizaciji manifestacije „PReKUL festival“ dali su i Virovitičko-podravska, te Požeško-slavonska županija, Općina Velika i Općina Čačinci kao jedan od glavnih pokrovitelja.

(pp-papuk.hr, vpz.hr)

letak Custom
foto: pp-papuk.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content