U Crncu obilježena 28. obljetnica dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava PP Orahovica

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991., u Crncu je organizirala obilježavanje 28. obljetnice dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava policijske postaje Orahovica.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu mjesta, dok je središnja svečanost obljetnice održana u Domu kulture kojoj su nazočili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, predsjednik HVIDRA-e i županijskog odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, ratni zamjenik zapovjednika 2. Bojne 132. brigade Goran Sokol, predsjednik UHDVDR VPŽ Josip Nemec, zamjenik načelnika općine Crnac Josip Kovač, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka te mnoštvo ratnih policajaca s područja bivše općine Orahovice i predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog i slatinskog područja. Svečanost je otvorio predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991. Robert Kuzmić.

1910ratnipolicajci 4 Custom

-Važnost ovog događaja je činjenica kako je riječ o prvim dragovoljcima koji su već krajem 1990. godine uzeli oružje i krenuli u obranu Republike Hrvatske. Sve se događalo u noći sa 17. na 18. listopad 1990. kada je aktiviran kompletan djelatni sastav od 50 članova, a potom i naoružan te nazvan ešalonom A koji dobiva ratni raspored i zadatke. Nekoliko dana poslije naoružava se i tzv. ešalon B s također 50-ak pričuvnih policajaca koji su u tom trenutku činili jedinu naoružanu postrojbu na području bivše općine Orahovica i jamčili sigurnost mještana. U nadolazećim godinama pripadnici A i B ešalona uključeni su u obranu RH kroz sastav policije, aktivni sastav ili specijalnu policiju te kroz hrvatsku vojsku. Kroz ratna događanja smrtno je stradao jedan pripadnik, a do danas je nažalost 12 preminulo – rekao je Kuzmić, nakon kojeg su se nazočnima obratili Zdenko Matek u ime ratnih policajaca i pripadnika HOS-a, potom u ime braniteljskih udruga predsjednik Koordinacija udruga grada Orahovice Damir Vratković, a zatim i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

1910ratnipolicajci 3 Custom

-Zahvaljujem se organizatoru koji je i ove godine pripremio ovaj skup kako bi zajedno sačuvali sjećanje na ovaj važan događaj gdje su se upravo ovi ljudi pokazali kao najhrabriji i u datom trenutku preuzeli odgovornost staviti se na branik Domovine. Svi mi imamo privilegiju živjeti s vama koji ste bili prvi među prvima i zato vam svakog dana moramo reći neizmjerno hvala za sve što ste činili i učinili za slobodnu nam Hrvatsku – rekao je između ostalog Žužak.

1910ratnipolicajci 5 Custom

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić također je istaknuo veliku važnost i zahvalu ratnim policajcima koji su prvi krenuli braniti Domovinu.

1910ratnipolicajci 1 Custom

-Moja poruka vama danas je, da ono mjesto koje pripada nekome kao sudjelovanje u Domovinskom ratu, nitko nikada ne može uzeti. Stoga, počevši od onih snaga koje su započele obranu Domovine do svih drugih koji su branili Hrvatsku kroz cijeli Domovinski rat, svima moramo reći hvala i vi branitelji budite ponosni na sve što ste učinili, a naša je zadaća da se sve obljetnice i sav vaš doprinos nikada ne zaborave – zaključio je Križić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content