U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana tribina “Strojarstvo – jučer, danas, sutra”

Društvo strojara “Oto Horvat” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (petak) je organiziralo za građane tribinu na temu “Strojarstvo – jučer, danas, sutra”.

Sve nazočne na početku je pozdravio Boris Kulišić, predsjednik Društva strojara “Oto Horvat” i publici predstavio Nikolu Horvata, današnjeg predavača, kojemu je svojevremeno bio profesor i mentor.

Osim što je bio odličan učenik, za vrijeme svog školovanja u Virovitici, Nikola je kao učenik II. razreda računalnog tehničara za strojarstvo postao i državni prvak iz Tehničke mehanike. Danas je asistent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

IMG 8222 Custom

Cilj predavača bio je pojasniti što je uopće strojarstvo i kako se mijenjalo kroz povijest, na kakvim je granama danas i u kojem smjeru će se dalje razvijati, a u tome je i uspio, na vrlo zanimljiv način.

-Svi općenito misle da je strojarstvo samo gradnja nekih teških strojeva – kroz smijeh je započeo Horvat i “razbio” početnu napetost.

Najzanimljiviji dio predavanja bio je onaj u kojem je objasnio kako strojarstvo “stoji” danas, odnosno da je krenulo u smjeru pametnih proizvoda, da koristi umjetnu inteligenciju virtualnu stvarnost i slično…

Jedno je sigurno, strojarstvo se krucijalno mijenja, a posla za buduće inženjere strojarstva uvijek će biti, bez obzira na to kako se društvo promijeni.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”483564″]

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content