Uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu Sandra Jadek i Dražen Šafar u Sarajevu osvojili zlato, a Zoran Putniković broncu

Sarajevo je bilo domaćin 40. Međunarodnog sajma turizma i turističke burze te 7. međunarodnog Sajma hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa pod nazivom ”Sarajevski festival turizma”.

U sklopu gastronomskih natjecanja zapaženu ulogu imali su Slavonci, a posebno kuhari iz Udruge kuhara grada Orahovice. Naime, u Sarajevu je nastupilo četvero Slavonaca i svi su se kući vratili s odličjima, ukupno dva zlata i dvije bronce. Zlatne medalje osvojili su Dražen Šafar u curvingu, odnosno kulinarskoj umjetnosti te Sandra Jadek u konkurenciji slastica dok su bronce osvojili Orahovčanin Zoran Putniković i Tihomir Krijan, predsjednik Udruge kuhara brodsko-posavske županije u pripremi hrane u boxu.

2910kuharisarajevo 3 Custom
foto: čitatelj

-Poseban je osjećaj kada dođeš kod svojih prijatelja želeći im uveličati priredbu i onda pokupiš niz medalja. Tako je bilo nama u Sarajevu, kod naših velikih prijatelja Udruženja kuhara BIH na Festivalu Turizma gdje smo spojili naše i međusobno prijateljstvo s udrugom kuhara brodsko-posavske županije te zajedno promovirali gastronomiju Slavonije, Hrvatske i BIH. Riječ je o natjecanju prema pravilima WACS-a, dakle nema proglašenje jednog najboljeg nego se sve boduje i bodovi donose medalju. Bilo je tako nekoliko zlata, srebra i bronce, a mi smo eto među njima. Natjecali su se vrhunski majstori kulinarstva iz BIH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a ocjenjivačko povjerenstvo činili su članovi Svjetske kulinarske organizacije WACS. U mojoj konkurenciji curvinga, odnosno kulinarske umjetnosti bila je jaka konkurencija, tema je bila jesen, što će reći da smo radili od jesenskih plodova, voća i povrća koji su sada dostupni – rekao je predsjednik Udruga kuhara grada Orahovice, zlatni Dražen Šafar. Sandra Jadek pripremila je zlatnu tortu od jesenskih plodova.

2910kuharisarajevo 1 Custom
foto: čitatelj

-Radila sam tortu s brašnom od sjemenski bundeve, koristila sam šljive, dunje, potom pečene i očišćene bundevine koštice, med kao prepoznatljivost naše županije kao najslađe hrvatske županije i mnoštvo drugih sastojaka. Na kraju sam tortu oslikavala ručno, jestivima bojama recimo crtala šumu u jesen i tako. Natjecanje je trajalo dva dana, prvi dan su bile kvalifikacije koje sam prošla i ušla u finale drugog dana. Moram svakako reći da mi je ovo odlična priprema za nadolazeće Svjetski kup u Luksemburgu u studenom. Zapravo sam i radila slasticu kakvu ću raditi tamo, samo što je ovdje bila torta, a na Svjetskom kupu mora biti kolač – rekla je Jadek.

2910kuharisarajevo 4 Custom
foto: čitatelj

Zoran Putniković i Tihomir Krijan osvojili su bronce u pripremi hrane u boxu s temom ramstek.

-Riječ je o pripremi hrani u tzv. kuhinjskom boxu,, prostoru koji ima sve potrebno za pripremu hrane. U 45 minuta smo morali pripremiti glavo jelo i prilog te servirati na dva tanjura te smo imali 15 minuta za čišćenje kuhinje. Moje jelo je bilo dakle traženi ramstek koji sam stavio u ”pac”, marinirao, pa je odležao jedno 20-ak minuta, a prilog je bio povrće sa žara, malo flambirano. Koristio sam patliđan, papriku, tikvice, luk i ostalo povrće začinjeno i preliveno maslinovim uljem. Ma kraju je slijedila dekoracija i to je to. Prvi dan sam prošao kvalifikacije, drugi dan u finalu i eto uzeo broncu, a posebno mi je drago da je i kolega Tihomir također uzeo medalju – zaključio je Putniković.

2910kuharisarajevo 5 Custom
foto: čitatelj

Slavonija je tako odličjima poharala Sarajevo.

-Tako je ispalo, ali najvažnije da smo svi skupa pojačali zajedničku suradnju i da u nastavku godine, a posebno iduće, priprema niz vrhunskih kulinarskih događaja u Hrvatskoj i BIH s kolegama iz drugih zemalja. U sarajevu je sve bilo na visokom nivou, bilo je tu niz vrhunskih kuhara pa smo tako npr. razmijenili dojmove s jednim Stevom Karapandžom i Almom Rekič, Velika je čast biti na takvom događaju i promovirati svoj kraj, posebno našu malu sredinu i što reći nego da smo ponosni i sretni – zaključio je Šafar.

(www.icv.hr, vg)

2910kuharisarajevo 6 Custom
foto: čitatelj

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content