Viroviticu krase dva murala, divovski u Mihanovićevoj i sunce na Trgu kralja Tomislava

U nedjeljno prijepodne, pred sam odlazak gostujućih umjetnika, u toplom društvu stanara zgrade i suradnika na projektu, interpretacijom djela od strane autora i obostranim zahvalama obilježili smo otvorenje murala u Mihanovićevoj ulici na kojem je Ivan Blažetić Šumski intenzivno radio punih deset dana. Usprkos visinama do četrdeset metara, tehničkim i vremenskim uvjetima umjetnik je u limitiranom roku završio likovno djelo koje kroz motive stabla i čovjeka propituje odnos ljudi i prirode na više razina (unutar ekološkog, sociološkog, kulturološkog i osobnog konteksta) ističući važnost njihove povezanosti.

Likovi izmaštanih bića ukomponirani u formu stabla izvedeni su kroz suradnju s virovitičkim srednjoškolcima, profesoricom Anjom Brabec i djelatnicima Muzeja. Putem kreativnih radionica djeca su izvela skice imaginarnih likova iz njihove mašte koji predstavljaju ˝čuvare˝ stabla i prirode te simbolično nose ˝sjeme˝ pozitivnih ideja usmjerenih na zaštitu okoliša. Autor je motive likovno-stilski modificirao i prilagodio radu. Izvedbu murala, detalje grada, aktivnosti radionica, djecu i ljude lokalne zajednice koji su svojim doprinosom sudjelovali u ovoj priči kamerom je ˝slikao˝ nezavisni redatelj Yango Fabián González koji s Ivanom radi na ostvarenju dokumentarnog filmskog projekta koji su započeli prošle godine pri izvedbi murala u gradu Sisku.

Otvorenjem djela proslavljen je kraj realizacije NOVIH VIZURA, projekta iniciranog željom otvaranja i pružanja nekih novih mogućnosti pogleda na grad putem ulične umjetnosti, likovnim reinterpretacijama zidnih površina.

Novu ˝žarku˝ vizuru ostvario je i mladi autor Marcel Vugec izvedbom autorskog murala s motivom sunca, razigrane linijske dinamike. Muzej se zahvaljuje Ministarstvu kulture RH koje je subvencioniralo projekt, te Gradu Virovitici i Turističkoj zajednici grada Virovitice na potpori.
Veliko hvala svim ljudima koji su pridonijeli ovoj akciji: stanarima zgrade koji su svojom suglasnošću dali mjesto muralu te obiteljima i pojedincima bez čije pomoći i susretljivosti realizacija ideje na bi bila moguća. (www.icv.hr, ak, GmVtc)

[g-gallery gid=”482810″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content