Uspjeh VIDRA-e: OPG-ovci s područja županije dobili 31.4 milijun kuna

U Ministarstvu poljoprivrede, potpisano je 263 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje i mjere 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“.

Natječaj za modernizaciju gospodarstava bio je namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje i prvi je takav od ulaska Hrvatske u EU. Tim sredstvima financiramo  poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i skladišta za ratarske kulture, kao i podizanje novih nasada vinograda, proizvodnju industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. Nakon obrade svih projekata u sektoru ratarstva danas su potpisani ugovori iz operacije  4.1.1., njih 137 s potporom od 124 milijuna kuna. Isto tako, za zbrinjavanje stajskog gnojiva (operacija 4.1.2) danas je potpisano 126 ugovora s potporom od 108,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja navedenih projekata (uz doprinos korisnika) iz obje operacije iznosi 382 milijuna kuna.

– Sve što radimo danas vidjet će se kroz koju godinu, ali donijet će poboljšanje i poljoprivrednici će biti produktivniji, uspješniji i konkurentniji. Cilj za koji se cijelo vrijeme zalažem je da naši poljoprivrednici budu sretniji i zadovoljniji, a svi zakoni i pravilnici koje pišemo, pišemo upravo za njih, jer poljoprivreda može biti super priča – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te poručio poljoprivrednicima:

– Budite bez brige, bit će dovoljno novca za vas u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike, a ovim putem najavljujem isplatu avansa za izravna plaćanja sljedeći mjesec i to 1,1 milijardu kuna – najviši iznos do sada, pa tako financijski stabilniji možete planirati svoju proizvodnju.

Na ove natječaje VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije prijavila je ukupno 30, a prošlo joj je čak 27 projekata ukupne vrijednosti u iznosu od 31.452.630,00 bespovratnih kuna.

– Ovo je još jedan pokazatelj sjajnog rada naše razvojne agencije VIDRA, koja je kroz svojih deset godina od osnivanja, još od vremena tadašnjeg župana, danas potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića, a uz punu podršku Virovitičko-podravske županije, uvijek bila na usluzi i našim općinama, gradovima, poljoprivrednicima, poduzetnicima, OPG-ovcima, gospodarstvenicima, a to se vidi i iz ovog posljednjeg natječaja kada u našu županiju, zahvaljujući VIDRA-i dolazi više od 31 milijun bespovratnih kuna – zadovoljno je podcrtao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

ugovoiri1
Foto: Facebook

Naime, od ukupno poslanih 30 prijava za njih četiri su već su potpisani ugovori (sektor šećerne repe), a dvadeset troje je predstavnika, s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić, potpisalo ugovore u četvrtak. Za još dva projekta se očekuju rezultati i ako se sve pozitivno rasplete, VIDRA će na ovoj operaciji proći 29 od 30 projekata.

U četvrtak su ugovore potpisali sljedeći: ZORA, OPG Gordana Pejić, OPG Sven Blažičević, OPG Ivan Gojević, OPG Dražen Goluska, OPG Josip Kolačko, OPG Andreja Puškadija, OPG Tomislav Mijatović, OPG Mario Mudri, OPG Robert Piljek, OPG Josip Gladović, OPG Darko Duvnjak, OPG Zoran Ninčević, PG Titanik, OPG Ivan Mađarević, OPG Snježana Mareković, OPG Franjo Halas, OPG Mađarević Ivice Mađarevića, Plantaže d.o.o., OPG Daniel Novosel, OPG Ivan Bušljeta i OPG Vlado Šimatović.

Uglavnom se radi o nabavci poljoprivredne mehanizacije i strojeva, izgradnje objekata i skladišta vezanih za poljoprivrednu proizvodnju… (vpz.hr, mps.hr, ravidra.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content