Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Suvremene trgovine i Hrvatske gospodarske komore, danas je u Zagrebu održana 30. tradicionalna, najveća konferencija za proizvođače i trgovce MAGROS 2018., na temu MALOPRODAJA U EU – TRENDOVI I IZAZOVI. TRGOVINO, QUO VADIS.

Pozdravne riječi uputili su:

• Srećko Sertić, direktor i glavni urednik, Suvremene trgovine
• Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije
• Michael A. Lange, direktor ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer
• Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore
• Darko Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore
• Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta
• Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova europske unije
• Izaslanik, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića
• Izaslanik, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Na aktualnu temu o trgovini pričali su:

1. Neil McMillan, direktor političkih poslova i trgovine EuroCommerca, krovne trgovinske organizacije EU: Što se događa u maloprodaji unutar Europske unije, s naglaskom na nove trendove, ali i izazove koje oni nose sa sobom.
2. Dr. Ivan-Damir Anić, iz Ekonomskog instituta Zagreb: Analiza stanja hrvatske maloprodaje.
3. Dr. Ljubo Jurčić, Ekonomski fakultet Zagreb: Osobna potrošnja u gospodarstvu Hrvatske, EU i Svijeta.

Na konferenciji su održana i dva panela na kojem su sudjelovali eminentni stručnjaci. U drugom panelu sudjelovao je i Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika Virovitice, koji je govorio o specifičnostima gospodarstva grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Ujedno je upoznao da se na području grada i županije revitaliziraju objekti spomeničke baštine, koji će primarno dati impuls razvoju turizma i pozitivno će se reflektirati i na ostale sfere gospodarstva.

Govoreći o Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, rekapitulirao je razvojni put sajma, koji je danas među vodeća tri sajma u Hrvatskoj, a prepoznat je i u zemljama regije i globalno.

Konferenciji su iz Virovitičko-podravske županije prisustvovali i: Mario Bobanac, direktor Zanatpromet-trgovine Virovitica, član Vijeća udruženja trgovine u Središnjici HGK, predsjednik Strukovne grupe trgovine i član Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica.
Iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica konferenciji su prisustvovali Milan Vanđura, direktor i Ivona Odalj, stručna suradnica za trgovinu. (hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content