ELIZABETA RUŽIČIĆ Pokloniti paštetu zaista je sitnica, ali nekome će ona možda biti jedini obrok u danu

Da je važno od malena djecu poticati na dijeljenje, smatraju i u Dječjem vrtiću Cvrčak, u kojemu od svibnja 2017. godine uspješno provode prikupljanje namirnica za Socijalnu samoposlugu „Djelo ljubavi”. Tamo djeluje koordinatorica ovog hvalevrijednog projekta Elizabeta Ružičić, koja je za svoj trud i zalaganje nagrađena jubilarnom zahvalnicom HCK-a. No, ističe, ideju je dala ravnateljica vrtića Ana Tomac, a prema primjeru OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. – Na prijedlog ravnateljice, kolegice Ana Tonček, Anita Špoljarić i ja osmislile smo način na koji ćemo u vrtiću prikupljati namirnice za Socijalnu samoposlugu. Svaki mjesec podsjećale smo na akciju i druge kolegice, a koje su zatim informacije prenijele na djecu i roditelje – ističe Elizabeta te objašnjava kako se u vrtiću namirnice prikupljaju u četirima grupama.

IMG 0147 e1543566562803

– S obzirom na to da imamo četiri zgrade, svaki mjesec jedna je prikupljala određenu grupu namirnica. Tako su, na primjer, u prvoj grupi brašno, riža, tjestenina i trajno mlijeko. Iz te skupine namirnica, roditelji, odnosno djeca sami odaberu što žele donijeti – objašnjava. Također, princip je sakupiti jedan artikl mjesečno. Sljedećeg se mjeseca grupe namirnica rotiraju te se tako prikupi velik broj namirnica. Vrtić je velik, polazi ga više od 400 djece i kada svatko donese jednu namirnicu, ta gesta puno znači Crvenom križu, ali prije svega onima kojima je Socijalna samoposluga jedini izvor hrane i osnovnih potrepština. Osobito je važno kod djece razviti osjećaj za druge, smatra Elizabeta.

IMG 0165 e1543566602752

– To je posebno važno pred ovo blagdansko vrijeme, kada smo svi opterećeni s onime što ćemo i kako ćemo nekoga darivati. Bojim se da puno puta u toj cijeloj priči zanemarujemo one najpotrebitije, a njih će stvarno razveseliti i ta jedna paštetica koja će im možda biti jedini obrok u danu – ističe Elizabeta kojoj je, kako kaže, kada nekome pomogne „srce veliko kao kuća“. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content