GIMNAZIJALCI I EKONOMISTI Posjet Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskom saboru i sajmu knjiga „Interliber“

Završni razredi opće gimnazije i ekonomije u sklopu kurikula geografije, politike i gospodarstva, bankarstva i osiguranja te hrvatskog jezika i književnosti posjetili su 14. studenog 2018. godine Hrvatsku narodnu banku, Hrvatski sabor i sajam knjiga „Interliber“ u Zagrebu.

Učenici ekonomskog smjera u Hrvatskoj narodnoj banci ponovili su utjecaj HNB-a na bankarski sustav u Hrvatskoj dok su maturanti pobliže upoznali djelovanje bankarskog sustava u Hrvatskoj. Povjesničarka umjetnosti i antropologinja Ines Merkl prezentacijom je objasnila ciljeve HNB-a, njezinu strategiju održavanja stabilnosti cijena i moguće posljedice prednosti i nedostatke uvođenja novčane monete euro u Hrvatskoj. Tema uvođenja eura u monetarni sustav Hrvatske zainteresirala je učenike i nastavnike. U kvizu, na kraju prezentacije, pobijedio je maturant Petar Macinger, nadamo se svi, budući ekonomski analitičar HNB-a.

Središnji događaj aktivnosti maturanata bio je obilazak Hrvatskog sabora, upoznavanje sa strukturom rada središnjeg zakonodavnog tijela Republike Hrvatske te razgovor sa zastupnicima IV. izborne jedinice. Na razgovor s maturantima odazvali su se Vesna Bedeković, Miroslav Tuđman, Tomislav Žagar, Josip Đakić, Domagoj Hajduković i Željko Glasnović. Od regionalnog preustroja preko demografskog sloma do kurikularne reforme pretresle su se teme u raspravi maturanata i zastupnika. Najviše pitanja postavljali su učenici ekonomskog usmjerenja, a neki ekonomisti su se vidjeli i na zastupničkim mjestima za 10-tak godina.

Ipak, uzbuđenje koje je priredio sajam knjiga „Interliber“ najviše je ostavilo dojma na učenike – najvećim dijelom zbog slobodnog programa. Ipak, vrećice i osmijesi na licima maturanata govore da su pronašli ono što su tražili na Interliberu (od knjiga, slikovnica, haljina, narukvica pa sve do božićnih ukrasa).

Voditelji terenske nastave za gimnazijski program bili su Matija Gosler, nastavnik geografije i povijesti, Zorislav Jelenčić, nastavnik politike i gospodarstva te Željka Orban, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti, a za ekonomski program Marina Grgić, nastavnica ekonomije, Sanja Jovanić Mrzljak, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti te Nikolina Tamaš, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture. (www.icv.hr, mg, zj)

[g-gallery gid=”492015″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content