GRADSKO VIJEĆE GRADA SLATINE Vijećnici Nezavisne liste još jednom rušili prijedlog svog gradonačelnika

Predsjednik Gradskog vijeća grada Slatine Dario Vrbaslija sazvao je izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća koja je održana u subotu, 10. studenog u velikoj dvorani Hrvatskog doma sa samo jednom točkom Dnevnog reda: Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama.

Kao i za dosadašnje sjednice Gradskog vijeća, materijal za sjednicu vijećnicima je kasno dostavljen pa je bio dopunjen i pun nejasnoća. Predlagatelj Odluke o otpisu dugova fizičkim osobama Grad Slatina, u potpisu gradonačelnik Denis Ostrošić, nije se vodio socijalnim kriterijima za otpis dugova fizičkim osobama, pojedincima i obrtnicima, a prekršen je i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka objavom svih OIB-ova dužnika s područja grada Slatine s kojim su javno izišli (ukupni dug iznosi 823.691,97 kn za 148 obveznika). Sve to dovelo je do još jednog nesuglasja vladajućih, vijećnika nezavisne liste Daria Vrbaslije i vijećnika SDP-a, koji nisu podržali ovaj prijedlog svog gradonačelnika te su glasali protiv njega, a njima su se pridružili i vijećnici oporbe (HDZ-HSLS-HSP).

Naime, već pri donošenju samog prijedloga Odluke o otpisu dugova (Prijedlog Odluke o načinu, uvjetima i postupku jednokratnog otpisa dugova fizičkim osobama) od 19. rujna, isti je doveo do velikog negodovanja među građanima Slatine. Tijekom perioda od donošenja prijedloga do ove sjednice, razgovarali smo s građanima Slatine tražeći njihovo mišljenje. Većina građana smatra kako je otpis dugova nepravedan, jer kako su rekli, što je s onima koji redovno podmiruju svoje dadžbine prema Gradu i gradskim tvrtkama, a nisu ”dubokog džepa”, već plaćanje potraživanja smatraju svojom obavezom. Građanstvo Slatine smatra, da bi se u slučaju da do otpisa dugova ipak dođe, trebala provesti analiza kojim osobama se dugovi stvarno trebaju otpisati i to u sinergiji s Centrom za socijalnu skrb, kako bi se sagledalo relevantno stanje zbog kojeg je došlo do neplaćanja, a ne da se otpis duga izvrši osobama koje ih jednostavno ne žele ili neće podmiriti iz njima znanih razloga iako to, po visini svojih primanja, mogu.

– Kao i još neke do sada, prisjetimo se sjednice sazvane za 31. prosinca 2017. godine, ova je sjednica doista jedinstvena u svijetu politike, a što još jednom pokazuje da vladajući, Nezavisna lista Daria Vrbaslije i SDP-a, ne znaju što rade i da među njima nema koordinacije, a kako će i biti kada predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija sjednice saziva iz Zagreba. Uostalom, ponovo su rušili prijedlog svog gradonačelnika – doznajemo od oporbenih vijećnika koji ističu kako to nije dobro za prosperitet grada.

S druge strane, nakon neizglasavanja spomenute odluke gradonačelnik D. Ostrošić nije izašao za govornicu, odnosno nije komentirao rušenje njegovog prijedloga te nesuglasnost svojih vijećnika. (www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content