HGK-ŽK VIROVITICA Strukovna grupa graditeljstva ukazala za kritičan nedostatak radne snage

Danas (utorak) je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, održana 47. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Članovi Strukovne grupe analizirali su aktualno stanje u graditeljstvu i projektiranju
na području Virovitičko-podravske županije.

Zorica Hegedušić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, dala je i informacije
o prijedlozima izmjena tehničke regulative.

Uvodno je Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica prezentirao podatke iz publikacije „Graditeljstvo na području VPŽ u 2017. god.“

hgk4

NA ŽUPANIJI 91 TVRTKA U GRADITELJSTVU

Ukupan prihod graditeljstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini realizirala je
91 županijska tvrtka iz djelatnosti graditeljstva. Ukupan prihod je iznosio 223 milijun kuna
8što je manje za 5,92% prema 2016. god.), a ukupni rashodi 216 milijun kuna (što je manje za 3,83% prema 2016. god.), tako da je ostvarena razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 6,8 milijuna kuna.

Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u građevinarstvu u Virovitičko-podravskoj županiji u 2017. godini iznosila 3.870 kuna, što je više za 7 posto ili 258 kuna
u odnosu na isplaćenu neto plaću po zaposlenom u građevinarstvu u 2016.g. u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ukupna vrijednost građevinskih radova u 2017. god. iznosila je 231 milijun kuna, što je
17 posto više u odnosu na 2013. god., odnosno 21 posto manje u odnosu na 2016. god.

U strukturi ukupne vrijednosti graditeljskih radova na području županije, u 2017. god., najveći udio od 56,29% odnosi se na nestambene zgrade, 25,50 % na stambene zgrade, 12,87 posto na cjevovodima, komunikacijskih i energetskim vodovima, 5,26 posto na prometnoj infrastrukturi, a vrijednost svih ostalih građevinskih radova iznosi 0,08 posto.

PRIJEDLOZI ZA POBOLJŠANJE STANJA
Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja Županijske komore Virovitica, zaključeno je da sve tvrtke iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja rade punim kapacitetom, što je u korelaciji s povećanjem izdanih građevnih dozvola i investicijama. Naglašeno je da bi trebalo slijediti primjere dobre prakse, kao što je bila izgradnja Strukovne škole u Virovitici, angažiranjem domicilne građevne operative i projektanata.

hgk3

Predlaže se usklađenje objave natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača, kako bi s početkom građevne sezone započeli radovi na objektima, a ne da radovi počinju kasno u jesen ili početkom zimskog razdoblja.Predlaže se da se za objekte javne namjene napravi plan investicija i dinamika istih, kako bi projektanti napravili što kvalitetnije projektnu dokumentaciju, a građevna operativa u optimalnim vremenskim uvjetima i zadanim rokovima izvela radove.

Predlaže se da rad inspekcija bude preventivan, a ne represivan. Javne tvrtke (Elektra, Hrvatske šume, Hrvatske vode) su povlaštene u monopolskom položaju u međusobnim poslovnim odnosima s ostalim tvrtkama, što treba promijeniti u cilju obostrano korisnih poslovnih odnosa.

GRAĐEVINI KRITIČNO NEDOSTAJU KADROVI

Predlaže se (kao što je to u brodogradnji, poljoprivredi za kapitalna ulaganja, turizmu – kroz smanjenje PDV-a), u cilju očuvanja graditeljskih tvrtki, njihove konkurentnosti i unapređenja rada istih, da država subvencionira nabavu potrebne mehanizacije, transportnih sredstava i ostale potrebne opreme.

Predlaže se da se u HBOR-u otvori posebna linija za konsolidaciju građevinskih tvrtki i financijsko praćenje investicija – tijekom izgradnje objekata. Očekuje se da će novi Zakon o građenju biti jednostavniji, brži i racionalniji za gospodarske subjekte iz djelatnosti graditeljstva i projektiranja.

hgk2

Deficitarnost je pojedinih građevnih zanimanja (keramičara, električara, krovopokrivača, limara), za koja ne postoji interes među mladima – iako su građevne tvrtke nudile za ta i ostala građevna zanimanja, stipendiranje učenika i garantirale im po završetku školovanja zaposlenje.

Građevinari, u kontinentalnom dijelu, traže pomoć od države u zimskom razdoblju – kada zbog vremenskih uvjeta nije moguće izvoditi građevne radove. Predlaže se beneficirani radni staž u graditeljstvu, jer je u toj djelatnosti rad jako težak i radnici pred kraj svog radnog vijeka (od 50 do 60 godina starosti) ne mogu efikasno obavljati svoje poslove.

DIGITALNA KOMORA – PREDNOST ZA SVE TVRTKE

Andrea Poslek, viša stručna suradnica, nazočnima je predstavila projekt HGK, Digitalna komora, te zamolila iste da se registriraju, čime će doći do niza potrebnih i korisnih poslovnih informacija, za kreiranje poslovnih politika svojih tvrtki.

Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica dao je najnovije informacije o
24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati 15. – 17. ožujka 2019. godine.  Gradi se, u izvedbi domicilne tvrtke Gradba, nova multifunkcionalna hala, primarno za potrebe sajma „Viroexpo“, površine 5.200 m2, zatvorenog prostora i 600 m2 natkritog prostora.
Slovenija je „zemlja partner“ 24. Viroexpa, a nova zemlja sudionica sajma je Španjolska. (www.icv.hr, HGK-Županijska komora Virovitica, revo, foto: M. Lovrenc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content