HRVATSKO-MAĐARSKE VINSKE PRIČE ”Stara ložionica” u Orahovici postala predivan Centar za posjetitelje

Na području grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije te grada Villanyja u Mađarskoj, u tijeku je provođenje projekta pod nazivom ‘Mađarsko – hrvatske vinske priče II’. Projekt se provodi unutar Interreg V-A programa mađarsko-hrvatske suradnje za razdoblje 2014. – 2020.

Nositelj projekta je Grad Orahovica, a projektni partneri su Grad Villany iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 976.096.50 eura, a ciljevi projekta su očuvanje kulturne i prirodne kulturne baštine, razvoj infrastrukture za vinski turizam i stvaranje uvjeta za povezivanje s drugim sadržajima i atrakcijama s obiju granica. U Orahovici, uz niz događanja vezanih za vino, posebna atrakcija ovog projekta je uređenje stare ložionice.

OD LOŽIONICE DO KUŠAONICE VINA

O «ložionici» Gutmannove željeznice i njezinoj funkciji u vrijeme dok je «ahcigerka» vozila, povijest govori da je riječ o zgradi u kojoj su se nekad servisirale i pripremale parne lokomotive za vuču vlakova, a koje su u željezničkom žargonu nazivane ”ložione”. Kad je riječ o slavonsko-podravskoj željeznici, Gutmannovoj pruzi, ovakve su zgrade bile tipizirane, najčešće podijeljene u dva radna prostora.

U veći su kroz velika vrata uvlačili lokomotivu na servis, a u drugom dijelu bila je radionica s potrebnim alatima i strojevima. Ovakve zgrade postojale su u Osijeku, Belišću, Slatini, Đurđenovcu te ova u Orahovici, posljednja koja nije srušena. Danas, zahvaljujući vrijednom prekograničnom projektu, stara je ložionica prekrasno uređena i ima višenamjensku funkciju.

TURISTIČKA projekt vino1 Custom

– Nekadašnja stara „Ložiona“ prekograničnim projektom triju partnera, Grada Orahovice, Grada Villanyja i TZ Virovitičko-podravske županije rekonstrukcijom je doživjela potpunu obnovu i postala Centar za posjetitelje. Prostor je to Grada Orahovice sa sadržajima koje do sada nije imao na raspolaganju pa će nakon završetka projekta Centar otvoriti vrata građanima, a imat će tri osnovne namjene: bit će kušaonica vina s uslužnim prostorom, mini kuhinjom i s višenamjenskim izložbenim prostorom u prizemlju, koji se po potrebi može pregraditi ili spojiti s kušaonicom – kaže Irela Strabić, u ime projektnog tima Grada Orahovice.

TAVAN KAO SUVREMENA DVORANA I GALERIJA

Na nekadašnjem je tavanu uređena i opremljena suvremena dvorana za radionice i predavanja u jednom dijelu, dok je iznad kušaonice otvoreni prostor s galerijom. – Izvođenje radova i kompletno opremanje prostora sufinancirala je EU s 85 %, a vrijednost rekonstrukcije Centra po realizaciji radova i opremanja iznosi 3,05 milijuna kuna.

TURISTIČKA projekt vino Custom

Kroz provedbu projekta od 18 mjeseci, Grad je nabavio i dodatnu vrijednu opremu u funkciji održanih, ali i budućih manifestacija na temu vina, za što je Centar između ostalog i namijenjen. Ukupna korisna površina zgrade je 291,80 m2, ima ugrađen moderan sustav za grijanje s visokim stupnjem energetske učinkovitosti koji koristi OIE – zagrijavanje vode preko sunčanih kolektora na krovu te alternativno grijanje: plinski kombi aparat s kotlom na pelete.

Osim estetskog dojma, zgrada je rekonstrukcijom dobila novu ovojnicu i novo krovište, sanirana je konstrukcijski i od vlage, pa uz sustav grijanja/hlađenja ne čudi što Centar ima A+ energetski razred nakon obnove – poručila je I. Stabić. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content