ISTINA O POBJEDNICIMA Jučerašnjim je danom završio ovogodišnji ciklus terenske nastave

Jučerašnjim danom je završio ciklus od pet terenskih nastava u sklopu projekta ”Istina o pobjednicima” koji je provela slatinska HVIDR-a za učenike osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina, OŠ Josipa Kozarca i OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, Vladimir Nazor Nova Bukovica, OŠ Mikleuš i OŠ Voćin.

Učenici OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice i učenici OŠ Vladimir Nazor iz Nove Bukovice prvi su krenuli u informativno-edukacijski ciklus u pratnji učitelja povijesti i ravnateljice škole. Ciklus je završio u srijedu sa OŠ Mikleuš, u utorak su terensku nastavu prošli i učenici OŠ Voćin. Kroz ovogodišnji ciklus terenske nastave prošlo je 150 učenika.

Svaka od pet terenskih nastava započela je ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. brigade gdje su učenici zapalili lampione i pomolili se. Nakon toga, u Zavičajnom muzeju grada Slatine učenici su posjetili Spomen sobu 136. slatinske brigade, a o Domovinskom ratu prezentaciju im je održala ravnateljica muzeja Dragica Šuvak i kustos Srđan Đuričić. U nastavku su u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odati počast poginulim braniteljima kod spomen obilježja nedaleko mjesta njihove pogibije. Posjetili su Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio hrvatski branitelj i predsjednik UDVDR Ogranak Voćin, Darko Božičković, a potom su saznali više i o povijesti voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije o kojoj im je govorio vočinski župnik vlč. Ivan Ereiz. O putevima 136. slatinske brigade ove godine učenicima su govorili hrvatski branitelji, članovi Udruge HVIDR-a Slatina, Josip Habl i Marko Marković, te predsjednik slatinske HVIDR-e i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine, Ilija Nikolić.

– Ovim putem se želimo zahvaliti Zavičajni muzeju grada Slatine i njihovim djelatnicima na srdačnom prijmu i strpljenju, kao i Darku Božičkoviću, predsjedniku UDVDR RH Ogranak Voćin, koji je, kao i prethodnih godina, govorio o zločinu za koji još nitko nije odgovarao. Najiskrenije zahvale Radio Slatini, Informativnom centru Virovitica i Domovina netu koji su medijski popratili ovu našu aktivnost – zahvalio se predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić.

Projekt ”Istina o pobjednicima” financiraju Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Slatina i općine Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin. (www.icv.hr, adf, Foto: HVIDR-a Slatina, D. Božičković)

[g-gallery gid=”488739″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content