JAGLAC – MOJ DRUGI DOM Volonteri, djelatnici i članovi obitelji upoznati s važnim temama odgoja i prava osoba s intelektualnim teškoćama

U Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica održana je treća od četiri dvodnevne stručne edukacije u okviru 3. godišnjeg programa “Jaglac – moj drugi dom”. Predavanja i radionice održala je profesorica Daniela Bratković s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

-Na edukaciji je sudjelovalo 38 sudionika, od toga 14 roditelja i članova obitelji (od kojih je i četvero djelatnika), 6 volontera i 18 djelatnika. Isto tako imali smo i goste sudionike, naše prijatelje, 5 predstavnika Udruge Vretenac iz Slatine (4 volontera i 1 djelatnica), a posebno smo ponosni na 33 predstavnika naše udruge Jaglac. Sudionici edukacije upoznati su s teoretskim pristupom i primjerima dobre prakse u okviru dvije teme: “Spolni razvoj, potrebe i prava osoba s intelektualnim teškoćama (IT)” i “Spolni odgoj, edukacija i savjetovanje za osobe s IT”. Tijekom pauze uz osvježenje sudionici su razgovarali i postavljali pitanja na koja su dobili stručne odgovore – kaže koordinatorica programskih aktivnosti udruge Jaglac Lidija Stojković.

2011radionicajaglac 1

Radni naslov programa je Inovativna socijalna usluga i model skrbi u zajednici koji pridonosi neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj , mlade i socijalnu politiku, partneri na programu su Grad Orahovica, CZSS Slatina, podružnica Orahovica i CZSS Virovitica, podružnica Obiteljski centar. Vrijednost programa na godišnjoj razini je 240.000 kuna i traje od 1. lipnja 2017. do 31. svibnja 2020. godine. Opći cilj programa je doprinijeti razvoju nedostatnih usluga socijalne skrbi u cilju prevencije institucionalizacije te povećanje socijalnog uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s invaliditetom u VPŽ.

– Specifični cilj programa je omogućiti inovativnu socijalnu uslugu i model skrbi na području grada Orahovice, općina Čačinci, Zdenci i Crnac te doprinijeti neovisnom življenju, socijalnom uključivanju, razvoju i održavanju radnih navika osoba s IT i OSI u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i invaliditetom – zaključila je Stojković. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content