Krenula 7. memorijalna hodnja od Čačinaca do Vukovara u čast vukovarskom heroju Željku Majoru

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica organizira 7. memorijal u čast Čačinčaninu, vukovarskom heroju Željku Majoru. U sklopu ovogodišnjeg memorijala, Udruga organizatora pripremila je tradicionalnu hodnju hrvatskih branitelja i djece od Čačinaca do Vukovara pod nazivom ”Stopama Željka Majora”.

Projekt je započeo otkrivanjem biste Željku Majoru te potom i odličnim programom u čast Gradu Heroju, koji su pripremili učenici i učitelji Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci u Domu kulture. Memorijalna hodnja je tradicionalno krenula ispred grobnog mjesta Željka Majora na mjesnom groblju u Čačincima gdje su sudionici zapalili svijeće i pomolili se za Željka.

Stopama Željka Majora 4 Custom

-Moram se prvo zahvaliti nekaddašnjoj udruzi navijača Čačinbački alkosi koji su osmislili i pokrenuli ovaj projekt te naravno danas UHDVDR-e ogranak Orahovica i njenom predsjedniku Miroslavu Totu koji su nastavili provoditi ovu hvale vrijednu akciju. Željko Major je istinski heroj Vukovara i Domovinskog rata, čovjek koji je svoj mladi život položio na oltar Domovine i ovo je dosita najmanje što možemo učiniti u njegovu čast – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Hodnja jre krenula put Vukovara preko Našica, Bizovca, Osijeka i Tenje, od Čačinaca je krenulo 20-ak sudionika dok se tijekom puta očekuje priključivanje još desetak ljudi.

-Mi smo ovu hodnju nazvali hodočašće jer tijekom puta stajemo kod svakog spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima gdje im svijećama i molitvom odajemo dužno poštovanje. Naravno, prvije svega želimo odati počast našem Željku Majoru, heroju koji je mučki ubijen na Ovčari nakon što je ranjen odveden iz Vukovarske bolnice. Treba svakako reći da u hodnji sudjeluju hrvatski branitelji, studenti, mladi ljudi i u nekoliko mjesta priključuju nam se školska djeca u dionici kroz svoje mjesto. Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji, a cilj je u Vukovaru 18. studenog kada ćemo sudjelovati u koloni sjećanja – kaže glavni organizator hodnje Miroslav Tot.

1511hodnja 2 Custom

Među sudionicima je i nekolicina onih koji us sudjelovali u svih sedam hodnji do sada, a zanimljivost ovogodišnje je i sudjelovanje mlade 18-godišnje Ive Šuvak iz Gradine.

-Ponosna sam što sam dio ove hodnje. Hrvatski branitelji i njihova žrtva su zaslužni što smo mi danas slobodni u svojoj zemlji i iako nikada neće biti dovoljno zahvaljivati se našim herojima, svaki ovakav čin je barem malo djelo da pokažemo da oni u nama žive vječno – zaključila je Iva.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”491101″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content