Lahorka Plejić Poje: Marko Marulić mora ostati neizostavan dio svake školske lektire

U orahovačkoj Srednjoj školi ”Stjepan Ivšić” Orahovica profesorice Lahorka Plejić Poje i Evelina Rudan s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavile su učenicima i profesorima biblioteku Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti s posebnim osvrtom na velike hrvatske književnike Marka Marulića i Josipa Pupačića. Lahorka Plejić Poje je, između ostalog pričala i o aktualnoj polemici treba li Marko Marulić i dalje biti i školskim lektirama.

2111stoljecaknjizevnosti 2 1

 

-Neki kažu da su Marulićeva djela tradicija i da mora ostati, neki pak kažu da su prestari i da učenicima treba suvremena književnost. Moje je mišljenje da Marulića treba i dalje uvoditi jer su njegova djela dio hrvatske kulturne baštine, ali i imaju vrijednost kao umjetnost riječi ili lijepo oblikovana poruka, a Marulić je jednako smislen kao i nekada – rekla je Plejić Poje. Evelina Rudan čitajući pjesme Josipa Pupačića naglasila je kako je on jedan od rijetkih čije pjesme znaju sve ljudske populacije i vole ih interpretirati.

2111stoljecaknjizevnosti 1 Evelina Rudan 1

-Uz Barbaru Ivana Slaminga i Ti koja imaš nevinije ruke Vesne Parun, pjesma Josipa Pupačića ”More” je jedna od pjesma koje svu poznatost i uglazbljene. Pupačić da nije ništa drugo napisao osim pjesama ”More”, ”Tri moja brata i ja” i ”Moj križ svejedno gori” već bi najsjajnije svijetlio u vrtu što se zove hrvatska poezija, a znamo da je u svom kratkom životu stvorio i mnoštvo drugih sjajnih pjesama koje ga čine jednim od najplodnijih hrvatskih liričara – rekla je Rudan. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

2111stoljecaknjizevnosti 4 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content