MALIGNE BOLESTI I CIJEPLJENJE Miroslav Venus: “Imamo vrlo moćno oružje, a to je cjepivo protiv HPV-a”

Prevencijom i zdravim načinom života može se spriječiti čak 40 posto malignih oboljenja, poruka je to s Javne tribine “Maligne bolesti i cijepljenje” koju je organizirala županijska Liga protiv raka. Cilj tribine bio je ukazati na postojanje i mogućnost cijepljenja protiv HPV-a (humani papiloma virus) koji je glavni uzročnik nastanka raka vrata maternice.

Infekcija HPV-om najčešća je spolno prenosiva bolest koja zahvaća muškarce i žene, a procjenjuje se da će se gotovo 80 posto spolno aktivnih osoba zaraziti jednom tijekom života. Osoba zaražena HPV-om često ne zna da je nositelj virusa i da ga može prenositi na druge osobe, budući da većina HPV infekcija ne izaziva vidljive promjene. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, a upravo je on drugi najčešći rak kod žena i jedini je karcinom za koji postoji cjepivo, a koje je registrirano i u Hrvatskoj.

IMG 20181127 181250 Medium

– Sam naziv tribine „Maligne bolesti i cijepljenje“ je već sam po sebi dovoljno intrigantan da zainteresira ljude koje se to maligne bolesti mogu spriječiti cijepljenjem. Imamo vrlo moćno oružje, a to je cjepivo protiv HPV-a, uzročnika malignih bolesti na našim spolnim organima, kako muških tako i ženskih osoba – poručio je predsjednik Lige i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, doktor Miroslav Venus specijalist epidemiolog ističući kako se unatoč postojanju cjepiva i tome što je besplatan, jako malo mladih cijepi.

– Ova tribina je jedan od pokušaja da se cijepljenje očekivane populacije, a to su učenici i učenice osmih razreda, a nadamo se u budućnosti i učenici srednjih škola, cijepe u puno većem obujmu – rekao je doktor Venus koji je na tribini govorio i o rasprostranjenosti malignih bolesti.

IMG 20181127 181146 Medium

– Epidemiološki podaci su, nažalost, poražavajući. Čak 25 posto svih umrlih u Hrvatskoj, a i našoj županiji, ugrubo govoreći, umiru od malignih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako je 40 posto svih malignih bolesti zapravo preventabilno, a jedna od tih mjera je i cijepljenje protiv HPV-a – rekao je doktor Venus istaknuvši kako je osnovni motiv Lige protiv raka prevencija. – Ne želimo promovirati liječenje i kurativnu medicinu, već želimo raditi i na samoj prevenciji – poručuje doktor Venus.

Voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Virovitica, doktor Jadranko Šegregur specijalist ginekologije i opstetricije na tribini je govorio o malignim bolestima spolnog sustava žena i važnosti redovne kontrole putem Papa-testa koja je, kako kaže, gotovo savršena metoda za rano otkrivanje raka vrata maternice.

IMG 20181127 182437 Medium

– Od oboljenja raka vrata maternice najugroženije su žene od 30 do 35 godina. Važno je na vrijeme uočiti simptome i promjene kako bi se pravovremeno moglo pristupiti liječenju. Karcinomi se prečesto kasno dijagnosticiraju, tek kada su promjene već nastupile, a tada je mortalitet jako visok – rekao je doktor Šegregur.

Cijepljenje protiv HPV-a kod nas je počelo u svibnju 2016. godine, a koliko je ono važno istaknula je voditeljica Djelatnosti za školsku i sveučilišnu medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”, doktorica Slavica Letica Ramljak.

IMG 20181127 185614 Medium

– Učenicima osmih razreda na sistematskom pregledu govorim da je cijepljenje samo jedna karika u sigurnosnom lancu. Jako su važne informacije, obiteljski odgoj, redoviti ginekološki pregledi i cjepivo kao jedan dodatak u tom lancu sigurnosti. Važno je zato što u cjepivu postoji devet vrsta virusa koji su najčešći uzročnici malignih bolesti. To su bradavice genitalnog područja kojih se ne moramo bojati u smislu da će prijeći u nešto maligno, ali ono čega se bojimo i zbog čega mislimo da je ovo cjepivo veliki prijatelj mladih koji će se cijepiti jest karcinom grlića maternice, stidnice i rodnice kod žena i karcinom spolovila kod muškaraca – objašnjava doktorica Letica Ramljak ističući kako nije zadovoljna informiranošću mladih i roditelja o HPV-u i dobrobiti cijepljenja, što upravo ovakvim tribinama i predavanjima pokušavaju promijeniti.

IMG 20181127 185157 Medium

Tribini su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, županijske pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica i Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Lahorka Weiss. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

IMG 20181127 181313 Medium

IMG 20181127 181154 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content