Na međunarodnom skupu u Sloveniji u tri dana predstavljena tri projekta

U periodu od 08.–10.11. 2018. godine, u općinama Miklavž na Dravskem polju i Velika Polana, Slovenija, održani su međunarodni skup pod nazivom „Drava kot priložnost“ u organizaciji Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot v Sloveniji, sastanak projektnih partnera i Kick off event projekata Amazon of Europe Bike Trail i međunarodni skup lokalnih dionika Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u sklopu projekta coop MDD, na kojima su sudjelovali djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i predstavnici općine Sopje.

Dravska ruta

Na međunarodnom skupu „Drava kot priložnost“ predstavljene su biciklističke staze Dravska ruta u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iz Hrvatske, te Interreg projekt Amazon of Europe Bike Trail. Održana je i radionica na temu razvoja cikloturizma i interpretacije prirode s ciljem povezivanja lokalnih zajednica, institucija i pojedinaca s područja uz rijeku Dravu, te promotivna vožnja biciklima dijelom Dravske rute. Na međunarodnom skupu „Drava kot priložnost“ sudjelovali su i predstavnici općine Pitomača.

[g-gallery gid=”490446″]

Amazon of Europe Bike Trail

Na skupu u općini Velika Polana, nakon pozdravne riječi domaćina, Turistička zajednica Slovenije prezentirala je mogućnosti razvoja „zelenog“ turizma, Državni zavod za zaštitu prirode Slovenije mogućnosti održivog razvoja u zaštićenim područjima, austrijska udruga Trails Angels mogućnosti razvoja održivih oblika turizma u Rezervatima biosfere, a vodeći partner projekta ISKRIVA (Sl)  prezentirao je projekt Amazon of Europe Bike Trail.

U nastavku je održana panel rasprava o primjerima  suradnje dionika  na području planiranog pentalateralnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Damjan Jaklin, načelnik općine Velika Polana i koordinator Partnerstva za razvoj Mure, predstavio je model suradnje u Rezervatu biosfere Mura, dok je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, prezentirala  Memorandum o osnivanju Upravljačkog odbora Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (HU-HR).

Po završetku panela, sudionici su simboličnom vožnjom starih bicikala po općinskom parku, predstavili projekt Amazon of Europe Bike Trail.

[g-gallery gid=”490450″]

Coop MDD

Trećeg dana, u sklopu terenskog obilaska, projektni partneri i gosti su posjetili lokaciju slovenske Riječne škole Copekov Mlin u Maloj Polani i upoznali se sa planiranim aktivnostima slovenskog partnera u projektu – općine Velika Polana.

U nastavku dana, u Velikoj Polani, uz bogat kulturni program, održan je sajam općina i lokalnih proizvođača  sa područja Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, u kojem su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa načelnikom općine Sopje, Berislavom Androšem i njegovim pomoćnikom,  Josipom Marekovićem – prezentirani su općina Sopje i Virovitičko-podravska županija,  ponuda i proizvodi Pustare Višnjica, Informativno-edukativni centar Dravska priča, brošure Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije i lokalna vina i med. (virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”490467″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content