NOVI NACRT ZAKONA Ostat ćete bez vozačke ako prođete kroz crveno, a bez auta ako drugi put napušete 0,5 promila

Ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo ostat ćete bez vozačke dozvole, ako na autocesti vozite 50 kilometara više od dopuštenog možete završiti do 60 dana u zatvoru.

Isto toliko možete otići u zatvor i ako ste prošli kroz više crvenih svjetla na semaforu za redom. Ako ste se više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati oduzet će vam se automobil. Vožnja desnom trakom po autocesti jednako je jedan negativan bod, piše Jutarnji.hr

Ovo je samo dio restriktivnih mjera koje u novom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova. Jutarnji list je dobio na uvid prijedloge izmjena Zakona koje MUP radi zajedno za Fakultetom prometnih znanosti. Ministar Davor Božinović nedavno je najavio puno restriktivnije mjere, posebno za recidiviste, a cilj je, ističe, smanjiti broj nesreća i smrtno stradalih na prometnicama.

korija brzina 2

No, naši izvori sumnjaju da će se to uspjeti ovakvim “brutalnim” kaznama. Predlagači izmjena u uvodu tvrde kako je s “obzirom na učestalo kršenje prometnih propisa potrebno povećanje i usklađivanje težine sankcija kako bi se vozače odvratilo od kršenja prometnih propisa, posebice najtežih i najopasnijih”. Dakle, u MUP-u smatraju kako se broj prometnih prekršaja može smanjiti jedino represijom.

Uostalom, kod većine članaka kao razlog za njihovu izmjenu navedeno je kako sadašnje “kaznene odredbe ne ispunjavaju svoju svrhu”. Naši izvori naglašavaju kako prijedlog ovih izmjena u najvećoj mjeri rade pripadnici Policije, a ne MUP-a, što nije dobro jer to znači da policija piše i provodi zakon. Ove izmjene bi, kako saznajemo, na snagu trebale stupiti vrlo brzo. Možda već početkom sljedeće godine.

Budu li te izmjene usvojene, za svaki prolazak kroz crveno svjetlo, bilo to u prvoj sekundi njegova paljenja ili desetoj, oduzima se vozačka dozvola na mjesec dana. Ako vam je to prvi put. I plaća kazna od 3 do 7 tisuća kuna. S obzirom na to da se prema ovom prijedlogu izmjena Zakona i fotografija smatra dokazom u prekršajnom postupku dovoljno je da vaš prolazak kroz crveno snimi prometna kamera.

korija brzina radar 1

GLAVNI CILJ RECIDIVISTI

Ako u naseljenom mjestu vozite 50 kilometara na sat brže od ograničenja, prvi put ćete bez vozačke dozvole ostati na 6 mjeseci te će vam biti naplaćena kazna između 10 i 20 tisuća kuna i dobit ćete 6 negativnih bodova. Ako pak vozite 30 do 50 kilometara na sat više od propisanog novčana kazna je povećana na između 3 i 7 tisuća kuna. Bez vozačke dozvole na minimalno 3 mjeseca ostat ćete i ako ne stanete na traženje policije.

269133

Ministar Božinović najavio je da će se zakonskim izmjena posebno “udariti” na recidiviste. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila, za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja. Na koji vremenski rok bi se vozilo oduzimalo nije poznato.

Ako vam je prvi put na dva mjeseca ćete ostati bez dozvole i ako pretječete vozilo koje je stalo ispred pješačkog prijelaza, a na mjesec dana ako zaobilazite željezničku rampu. Na šest mjeseci će vam se vozačka uzeti ako ste napustili mjesto nesreće. Ako pak na mjestu nesreće odbijete test na alkohol ili opojne droge, dozvola se uzima na šest mjeseci i plaća novčana kazna između 10 i 20 tisuća kuna. Ista kazna za ovaj prekršaj je ako to učinite prilikom rutinske policijske kontrole.

Na udaru novog Zakona naći će se i oni koji svoj automobil daju drugoj osobi te kasnije odbiju kazati tko je u slučaju prekršaja vozio vozilo, ili daju lažne podatke. MUP predlaže i novine za korisnike autocesta.

PRAVILA NA AUTOCESTI

Tako se predlaže povećanje maksimalne brzine vožnje sa 130 na 140 kilometara na sat. S obzirom na to da se i dalje računa tolerancija od 10 posto na izmjerenu brzinu i još 10 posto na mjerni uređaj, bez kazne bi se maksimalno mogli vozili 164 kilometara na sat po autocesti. No, ako na autocesti vozite 50 kilometara iznad ograničenja, prijeti vam novčana kazna od 15 do 50 tisuća kuna ili 60 dana zatvora.

Dakle, ako je na autocesti od Svetog Roka do Maslenice iz nekog razloga ograničenje 40 kilometara na sat, a vi se vozite 90, možete završiti dva mjeseca u zatvoru. Za vožnju “slaloma”, “lijepljenja” vozilu ispred ili za blendanje na autocesti kazna je 2000 kuna i jedan kazneni bodo. Do sada je kazna za ove prekršaje bila 500 kuna.

ODUZIMANJE VOZILA VOZAČU KOJI JE DVA PUTA PRAVOMOĆNO KAŽNJEN ZA:

– vožnju u suprotnom smjeru
– vožnju u naselju 50 kilometara brže od propisanog
– nezaustavljanje na više znakova crvenog svjetla na semaforu
– odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge
– vožnju iako je vozačka dozvola oduzeta
– količinu alkohola u krvi 0,5 – 1 promil i 1 – 1,5 promila
– odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge prilikom prometne nesreće
(jutarnji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content