NOVO LICE DVORCA PEJAČEVIĆ Evo što će se u njemu nalaziti!

U punom su jeku radovi na obnovi dvorca Pejačević i Gradskog parka, trenutno jednom od najvećih i najvažnijih projekata u povijesti našeg grada. Kako vrijeme prolazi, polako se definira novo lice centra grada, koji je zamišljen kao spoj starog i novog. Sadi se drveće i grmlje u parku, uređuju se staze i šetnica, liči se fasada, radi se na unutrašnjosti Muzeja koji će u budućnosti posjetiteljima ponuditi zaista nešto posebno. Naravno, riječ je o gradskom projektu „5 do 12 za Dvorac“, na kojem su partneri i suradnici Razvojna agencija VTA, Turistička zajednica Grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i Drvni klaster „VIRIDIS“.

MG 8728 Custom

VRIJEME IM IDE NA RUKU

– Mogu reći da sam istinski zadovoljna. Rezultati su vidljivi, posebno na Dvorcu. Građevinski i obrtnički radovi u poodmakloj su fazi, nakon problema sa statikom, došli smo do faze u kojoj smo gotovo sva pitanja iz tog područja riješili, zahvaljujući širokoj skupini stručnjaka koji rade na projektu – kaže pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica projektnog tima „5 do 12 za Dvorac“ Đurđica Aragović. Rade se opločenja u Dvorcu, krov će uskoro biti završen, fasada tek sada dolazi do izražaja, kao i sam Dvorac, u svoj svojoj veličini. I park dobiva novu vizuru, svoj konačan izgled.

MG 8744 Custom
– Izgradnja staza odlično napreduje, Flora Vtc sadi oko 140 stabala, oko 105 grmova i 490 metara dužnih živice, mahonije i tise. Izvrsno je što nema kiše u ovo vrijeme i što se radovi na otvorenom mogu odvijati bez prekida – smatra Đ. Aragović.

Uz onaj fizički, vidljivi dio, radi se i na puno papirologije bez koje ne može proći nijedan projekt. U ovoj se fazi provode javne nabave za opremanje Dvorca. – Koliko je ovo složen projekt, možda najbolje govori činjenica da imamo oko 30 javnih nabava, vezanih samo za njega. Do sada je provedeno njih 12, u šest grupa, za multimediju, namještaj… Sada smo raspisali javni poziv za opremanje Dvorca i očekujemo da opremanje počne u isto vrijeme kada se Dvorac bude završavao – poručuje Đ. Aragović te naglašava kako je riječ o velikom poslu koji tek slijedi.

dupla Custom

15 POSEBNIH SOBA I MUZEJ DRVETA

A u što će se Dvorac pretvoriti ovim projektom i što posjetitelji mogu očekivati, kad jednom, obnovljen, ponovno otvori svoja vrata? Unutrašnjost će biti opremljena tako da će plijeniti pozornost ne samo Virovitičana, nego, nadaju se u Gradu, i brojnih turista.
– Djelatnike Muzeja očekuje veliki posao, samo oprema vrijedna je više od osam milijuna kuna. Postojeći postav mora se uskladiti s novim sadržajima i opremom. U Muzeju će biti 15 soba stalnog postava, uz sve dodatne sadržaje, a očekujemo poseban interes za postav DRVO, na koji smo posebno ponosni – kaže Đ. Aragović.

dupla1 1 Custom

Novoobnovljeni Muzej priča drugačiju priču, a ona je – DRVO, kaže partnerica na projektu Mihaela Kulej. – Priča je interaktivna i interdisciplinarna. Ideja drveta će se ispričati kroz 15 soba. Na prvom katu krećemo sa postavom šuma, nastavljamo s našim entitetom, Mikešima i s tradicionalnim graditeljstvom, opremanjem kuće, gdje ćemo suprotstaviti građansko opremanje i tradicijsko opremanje, ženski svijet. U jednoj će sobi biti i djelo virovitičkog umjetnika Igora Rufa koji svojim izričajem zapravo evocira izgradnju čardaka u ovom dijelu Hrvatske – objašnjava M. Kulej.

Drugo krilo prvog kata Dvorca predviđeno je za same Pejačeviće, koji su značajno doprinijeli razvoju i izgrađenosti Virovitice. U produžetku slijede obrti, cehovi i dizajn, a završavamo sa Bernardom Bernardijem. – Dvorac će nuditi i prostor dostupan svim mladim dizajnerima, gdje smo zamislili povremene izložbe na kojima će se mladi predstavljati svojim projektima, izrađenima u drvetu – govori M. Kulej. U Dvorcu će biti i galerija u kojoj će se izmjenjivati likovni postav.

dupla1 4 Custom
U prizemlju će biti suvenirnica i mala multimedijalna dvorana te prostor za edukaciju, koji se također nadovezuje na priču o drvetu i šumi. Priča o stalnom postavu završava na zapadnom tavanu, kaže M. Kulej. – Taj dio rezerviran je za prekrasnu temu, društveni život i duhovnost, u kojoj možemo puno toga ponuditi kroz tradicionalno-etnološko-vjernički pristup promišljanju naše građe. Primjerice, kulturno- umjetnička društva, kazalište, HPD Rodoljub, društva koja su obogatila našu kulturnu povijest i koja i danas djeluju. Dotaknut ćemo se i duhovnog aspekta života svakog pojedinca, a što će biti smješteno u kupoli zapadnog krila, koja je već sada impresivna svojom drvenom građom – poručuje M. Kulej.

dupla1 3 Custom

BAŠTINA SE VRAĆA KUĆI

Ujedno, svoje mjesto u Dvorcu i Muzeju naći će i vrijedni eksponati koji nisu u Virovitici, ali će se konačno vratiti „kući“. Riječ je o eksponatima iz doba Kelta, pronađenima na nalazištima, osobito u Zvonimirovu. – Veliki dio te građe izuzetne je vrijednosti i ne ponavlja se nigdje u Hrvatskoj, rijetko gdje i u Europi. Čuva se u Hrvatskom institutu za arheologiju, koji nam trenutno čini ustupak, budući da mi nismo imali adekvatno mjesto za čuvanje te građe koja je izuzetno vrijedna. Sada će biti vraćena i postavljena u izdvojen stalni postav koji će biti smješten u istočnom podrumu Dvorca. Taj postav smo nazvali Povijest Dvorca i Grada – kaže M. Kulej. Ujedno, prvi put nakon što su Pejačevići živjeli u ovom dvorcu, posuđujemo njihove izvorne obiteljske portrete iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. U postavu Muzeja u Virovitici na prvom katu, bit će predstavljeni i Antun I, Antun II i Antun III, sa svojim suprugama i djecom, djela koja su već bila predstavljena na velikoj izložbi „Likovna baština obitelji Pejačević“ – zaključuje M. Kulej.

DUPLERICA šetnica Custom
U istočnom prizemlju Dvorca nalazi se kafić čiji će interijer biti uređen u skladu s krovnom temom – DRVO, od stolova, stolaca, pa sve do detalja u interijeru i proizvoda isključivo od drveta. U produžetku tog krila nalaze se prostori za muzejsku edukaciju i slična događanja. A kad se posjetitelji umore od razgledavanja i istraživanja soba, građe i tajni koje Muzej čuva, moći će se, osim u kafiću, okrijepiti i u restoranu koji će i dalje biti smješten u zapadnom podrumskom prostoru, odnosno na mjestu gdje je do nedavno bio i restoran Dvorac.

ZANIMLJIVA IZVORNA BOJA DVORCA

Jedno od aktualnih pitanja vezanih za projekt obnove dvorca i parka je boja dvorca Pejačević, a koja se sad jasno nazire u srcu grada. Ružičasta, roza, pink – sve su to nazivi kojima prolaznici opisuju boju ovog povijesnog objekta u novom ruhu, a koji prolazi najznačajnije uređenje od svoje izgradnje. Kakva je točno boja, zašto je odabrana baš ona, pitali smo Mihaelu Kulej, ravnateljicu Gradskog muzeja u Virovitici, koji je partner ovom iznimno važnom gradskom projektu.

dupla ovir boja Custom

-Rekla bih da je riječ o „prljavo rozoj“, odnosno o spektru roza boje. Naime, radi se o tome da je Marija Terezija koja je, kad je došla na vlast, propisala da sve službene institucije, crkve i velikaški objekti budu boje Habsburgovaca, u zlatnoj boji. Jer, bili su jedna moćna i jaka dinastija tako da je ta boja pretvorena u žute fasade na objektima, što imamo prilike vidjeti i kod nas u gradu – kaže Mihaela Kulej. No, s druge strane, najstariji dokument koji Muzej ima u svojoj arhivi i koji posjeduje i Državni arhiv u Virovitici, a tiče se samog pročelja Dvorca, evocira baš tu, ružičastu boju i upravo tu nijansu boje, naglašava M. Kulej.
– Sve je bilo blijedo roza, sa arhitekturom pilastara i svih drugih ukrasa kao što je vučji zub te kandelabri. Ta činjenica predstavljala je temelj za vraćanje ove, izvorne ružičaste boje. Oslanjali smo se na ovaj najstariji dokument i za to smo dobili podršku konzervatora, jer se moramo pridržavati izvornosti dokumentacije koju posjedujemo – objašnjava M. Kulej. Jer Dvorac je, kaže, impresivan objekt koji osim bojom i arhitekturom upravlja cijelim urbanističkim skladom ovog grada.

JEDAN MOST, JEDNA PRIČA

Javnosti je poznato da Virovitica dobiva nove drvene mostove u parku, a iza svakog stoji zanimljiva poruka. Naime, zamišljeno je da svaki od njih bude jedna priča, koja će postati autentičnim simbolom Virovitice, a na koji će građani moći biti ponosni. Naime, na mostu prema Robnoj kući prolaznici će imati prilike proći kroz tzv. portal, drveni most koji oblikom podsjeća na vrata i simbolično spaja staru i novu Viroviticu. Taj most simbol je i ovih radova i preuređenja centra, a koji objedinjuju staru, povijesnu jezgru i moderne turističke sadržaje u središtu grada.

DUPLERICA most portal CustomPark dobiva i Glazbeni most, koji će biti izgrađen prema Katoličkoj klasičnoj gimnaziji, a gdje će u budućnosti biti nova Glazbena škola. Pomoću suvremene tehnologije, omogućavat će stvaranje zvukova hodom, nešto poput glazbenih orgulja u Zadru.

DUPLERICA glazbeni most Custom

Most ljubavi ili Most mladenaca, sa staklenom ogradom, simbolično povezuje Dvorac s drugim kulturnim i povijesnim objektom Virovitice – župnom crkvom sv. Roka. Na tom mostu, zahvaljujući posebnom, ostakljenom dijelu, mladenci će, primjerice, nakon vjenčanja moći snimiti fotografiju za pamćenje. Taj je dio u budućnosti moguće iskoristiti i za koncerte i nastupe na otvorenom.

DUPLERICA most mladenaca Custom

Most zrcala, u kombinaciji stakla i drveta, koji se nalazi na potezu prema Mr. Jacku, omogućit će posjetiteljima zabavu uz posebnu percepciju ogledalima. Gimnazijski, najveći most imat će pak velike klupe za sjedenje i na njemu se očekuje mnoštvo prolaznika i onih koji žele uživati na otvorenom, u druženju, razgovoru, čitanju…– Cijela priča oko dvorca i parka je zaokružena. Cilj nam je od ove lokacije napraviti pravi turistički proizvod, dohodovan i zanimljiv, koji će privlačiti ljude u Viroviticu – kaže voditeljica projekta Đurđica Aragović. (www.icv.hr, mlo; foto: M. Rođak)

DUPLERICA most ogledala Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content