OBITELJSKO ČITANJE Valeriji Toth iz Suhopolja čitanje je potreba i užitak, u godini dana ona i djeca pročitali su 164 knjige

-Bez knjige ne idem nikuda i čitam svaki slobodni trenutak, na putovanju, u čekaonici kod liječnika, dok čekam djecu da završe s glazbenom, kao i svaku večer dok ostali gledaju televiziju – kaže nam Valerija Toth koja je sa svojom obitelji pročitala najviše knjiga u kategoriji obitelj. Radi se o 164 knjige od kojih je većinu pročitala upravo Valerija, odgajateljica u Dječjem vrtiću Suhopolje.

– Kada sam zbrojila koliko je bilo knjiga od djece, a koliko mojih, ispalo je da pročitam četiri knjige tjedno. Stvarno nisam imala osjećaj da toliko puno čitam i da sam zaslužila nagradu jer to mi je nešto normalno – kaže Valerija te ističe da unatoč tome što ne može preuzeti „zaslugu za čitanje“ ipak je lijepo biti nagrađen za ono što zaista voli. Ljubav prema knjizi kod ove se zaljubljenice u pisano slovo razvija od malena.

IMG 21d7418979f3b9360ead0596ebf563fd V e1541755679249
Foto: privatni album

– Kada sam bila mala, mama bi me tjerala na spavanje, a ja bih uzela lampicu i čitala ispod deke. Čitanje mi je potreba, volim to i tako mi se proširuje svijet mašte, dobivam mir, duševnu hranu, putovanja i doživljaje – priča nam Valerija koja voli i domaće i strane autore, kao i gotovo sve žanrove.

Također, čita i dosta stručne literature, mjesečno do pet stručnih knjiga. Često čita po preporuci pa putem interneta prati blogere, a od autora ističe Marinu Vujčić i Ladu Vukić. I ova majka svoju ljubav prema knjizi nastojala je prenijeti na svoju djecu, kćer (18) i sina (15).

– Moja djeca čitaju samo obaveznu lektiru, a ljubav prema čitanju je nešto što sam im željela prenijeti, ali nažalost nisam baš uspjela. Ljeti pročitaju možda jednu knjigu, iako sam im od malena čitala, kupovala knjige i vodila ih u knjižnicu – priča nam Valerija koja, sigurni smo, neće odustati te će ih i dalje poticati na čitanje koje je odlična vježba za mozak, obogaćuje unutarnji svijet, proširuje vokabular i maštu te vas vodi na put u neke druge svjetove. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content