PITALI SMO PROČELNIKA PALMA Na što će Grad Virovitica iskoristiti najveći proračun u povijesti, težak 286 milijuna kuna?

Vijećnici Grada Virovitice prošlog su tjedna usvojili prijedlog Proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Virovitica će tako u sljedećoj godini raspolagati s najvećim proračunom do sada, bit će težak 286.175.000 kuna. Na što se sve odnosi i koje promjene podrazumijeva u odnosu na ovu godinu, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Sinišu Palma.

AKTUALNO vijeće Custom

1. Koje su najveće promjene u novom Proračunu u odnosu na Proračun za 2018. godinu?

Proračun za 2019. godinu, „težak“ 286.175.000 kuna najveći je u povijesti Grada Virovitice, što znači da nastavljamo s investicijskim ciklusom jer najveći dio sredstava otpada upravo na gradske projekte sufinancirane iz fondova Europske unije i iz Državnog proračuna.
U odnosu na ovu godinu, znatno veća sredstva predviđena su za gradnju građevina komunalne infrastrukture. Riječ je o ukupnom iznosu od 87.467.000.00 kuna, a ulaganja u odnosu na prošlu godinu povećavaju se za više od 40 milijuna kuna.

Između ostalog, u planu je gradnja nerazvrstanih cesta u zoni Antunovac, spojne ceste Gajeve i Vinkovačke ulice, izgradnja novog sportsko-rekreacijskog centra unutar kojega bi se smjestili bazeni i gdje ćemo osigurati dodatne sadržaje za rekreativce kao što su sportska igrališta i objekti, razne rekreacijske površine, klizališta te otkrivena i natkrivena teniska igrališta.

IMG 9886 Custom

Nadalje, što se tiče komunalne infrastrukture, predviđena je rekonstrukcija javne rasvjete koja se planira energetski poboljšati na cijelom području grada, izgradnja novih parkirališta u Gajevoj ulici te pokraj hale Viroexpo, uređenje prometne zone oko Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić, željezničko-cestovni prijelazi u Taborištu, dječja igrališta i drvoredi, izgradnja ceste na području Virovitičkih jezera, kružni tok u Milanovcu, asfaltne presvlake u najlošijim ulicama u gradu…

Uz sve navedeno, Grad će krenuti u izradu projektne dokumentacije za javnu rasvjetu u Bilogorskoj ulici do obilaznice, za novu mrtvačnicu na Gradskom groblju te za Autobusni kolodvor.

2. Osim u komunalna ulaganja, Proračun uključuje i ulaganja u školstvo i obrazovanje. Što će se sve financirati tim ulaganjima?

I ove ćemo godine značajna sredstva izdvojiti za predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, od početka sljedeće godine u planu je i cjelodnevni boravak u školama čiji je osnivač Grad. Nastavljamo i s osiguravanjem udžbenika učenicima.

škola nazori

Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, za stipendije smo osigurali oko 300.000 kuna, a kao i svake godine, za rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici izdvajamo 100.000 kuna. Riječ je o tzv. „Virovitičkom modelu“, a cilj je mladima omogućiti jeftinije studiranje u vlastitoj sredini.

3. Spomenuli ste da je ovaj Proračun vezan za projekte te da su oni najveći razlog njegova povećanja. Koji će projekti biti najvažniji u 2019. godini?

Od projekata koji su trenutno u fazi provedbe, najvažniji su izgradnja novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te izgradnja trodijelne školske sportske dvorane, obnova Gradskog parka i dvorca Pejačević te energetska obnova zgrada Dječjeg vrtića Cvrčak i Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, za što je u Proračunu predviđeno oko 57 milijuna kuna. Također, u planu su i nove investicije među kojima su već spomenuta izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Virovitica u vrijednosti 26, 3 milijuna kuna, povećanje energetske učinkovitosti javne rasvjete vrijedne 14.350.000 kuna te energetske obnove zgrada mjesnih domova, Centra kulture i zgrade Sportske zajednice u ukupnoj vrijednosti od oko 16.330.000 kn. Naravno, tu su i ostali projekti gradnje komunalne infrastrukture predviđeni Programom gradnje za 2019. godinu, a čija je ukupna vrijednost, kao što je već navedeno, 87.467.000.00 kuna.

dvorac radovi 30 10 2018 13

4. Gospodarstvo je jedno od važnih pitanja koja se tiču Proračuna. Kako grad pomaže poduzetnicima i investitorima?

Izmjenama i dopunama Programa poticaja i olakšica razvoja gospodarstva Virovitice, koje je Gradsko vijeće usvojilo krajem prošle godine, omogućili smo još veće olakšice gospodarstvenicima, ugostiteljima, investitorima u turizmu, kao i mladim obiteljima. Cilj je privlačenje novih investicija te olakšavanje poslovanja postojećim poduzetnicima i ugostiteljima.

Povoljni uvjeti za ulazak u gospodarske zone kupnjom građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama, mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročno plaćanje, oslobađanje plaćanja komunalne naknade za one koji pokreću tvrtku u prvoj godini poslovanja 100 % te u drugoj godini 50 % u skladu s posebnim kriterijima, samo su neke od olakšica Programa. Jedna od novosti koju su Izmjene i dopune donijele je ta da su od početka ove godine u Program poticaja i olakšica uključene sve tvrtke registrirane na području grada, a ne više nužno samo one u poduzetničkim zonama. Dakle, radi se o kompletnom gospodarstvu grada.

5. U posljednjih godinu dana Virovitica je, kao i drugi gradovi, suočena s velikim deficitom radne snage koja je neophodna za provođenje projekata, ali i u privatnom sektoru. Ima li Grad rješenje za taj problem?

S obzirom na to da smo suočenim s deficitom radne snage u pojedinim sektorima, određenim mjerama nastojimo smanjiti neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada, a cilj je pomoći našim gospodarstvenicima te ujedno pomoći mladima u pronalasku zaposlenja. Osim mjera koje provodi HZZ, Grad u svojem Programu olakšica i poticaja razvoja gospodarstva nudi financiranje prekvalifikacije radnika u dobi do 45 godina osobama koje imaju volju promijeniti stečena znanja i vještine te se za potrebe poznatog poslodavca prekvalificirati za nove poslove.

NASLOVNICA četvrtasta Medium

Naposljetku, kako bi se pomoglo mladim obiteljima, naš Program predviđa i olakšice pri kupnji zemljišta za izgradnju prve nekretnine mlađima od 45 godina. Stopa olakšice za kupnju zemljišta i komunalne doprinose za izgradnju nekretnine za mlade obitelji iznosi od 20 % za obitelji bez djece do 100 % za obitelji s troje ili više djece. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content