Početkom iduće godine očekuje se početak gradnje “Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” u Virovitici

Sredinom rujna, u Vinkovcima, u sklopu održavanja Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici“ u iznosu od 36.000.000 kuna, a što će u stopostotnom iznosu financirati Ministarstvo poljoprivrede.

– Centar za razvoj mliječnih proizvoda koji će se graditi u Poduzetničkoj zoni III. u Virovitici, predstavljat će poveznicu između znanstvenog sektora i naših poljoprivrednika. U budućnosti očekujemo kako će „virovitički“ sir, mlijeko i vrhnje, završiti na policama naših škola. Kapacitet prerade bit će 10.000 litara mlijeka dnevno. Za početak bi ti proizvodi završili u našim školama, ustanovama, institucija, ali u budućnosti, plan je ove kvalitetne, zdrave i domaće proizvode, proširiti i diljem Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Osim toga, kroz istraživanja u Centru, cilj je i podići kvalitetu mliječnih proizvoda kako bi oni bili što konkurentniji na tržištu – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović za projekt kojem je nositelj Virovitičko-podravska županija.

IMG 9797 e1541712012747 Custom
foto: K. Toplak

U skoro vrijeme bit će raspisana javna nabava, a gradnja se očekuje iduće godine, a Udruga mljekara „Mliječni put Hrvatske“, koju čine mljekari iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, dala je punu potporu ovom projektu na sastanku sa županom Androvićem. Centar će predstavljati spas za mljekare iz ovih dviju županija, koji i čine navedenu Udrugu, ali usluge Centra će biti dostupne i za druge zainteresirane mljekare kontinentalne Hrvatske. Projekt je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima u mljekarskom sektoru (proizvođači i prerađivači) s konačnim ciljem ukupnog razvoja na području Virovitičko-podravske županije i Kontinentalne Hrvatske.

mljekari e1541712057371 Custom
foto: K. Toplak

„Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu“ u Virovitici predviđa formiranje potporne znanstveno-istraživačke institucije koja će razvijate nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode visoke dodane vrijednosti koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Centar će omogućiti objedinjavanje proizvođača mlijeka, posebno malih i srednjih poduzetnika s područja Virovitičko-podravske županije kao i šireg područja Slavonije, Baranje i Srijema. Centar će proizvođačima mlijeka pružiti mogućnost proizvodnje mliječnih proizvoda u tehničko-tehnološkom proizvodnom pogonu čija će se izgradnja financirati odobrenim bespovratnim sredstvima.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content