PP ORAHOVICA Pobrali 250 hektara lješnjaka i zasadili još 70, njihov lješnjak tražen i u Europi

Poljoprivredno poduzeće Orahovica, vlasnik najveće plantaže lješnjaka u ovom dijelu Europe, zaključilo je još jednu uspješnu godinu berbe lješnjaka. Berba je odrađena na 250 rodnih, od ukupno 420 zasađenih hektara lijeske i rezultat je više nego zadovoljavajući.

-Iza nas je jedna vrlo dobra berba lješnjaka. U periodu berbe su nam iznimno pogodovale vremenske prilike, bilo je konstantno suho vrijeme što nama izrazito pogoduje zbog kvalitete lješnjaka. Sav lješnjak je uskladišten nakon sušenja i pročišćavanja i tu dolazimo do rezultata da je ovogodišnja berba, što se kvalitete tiče, iznad prosječna što nas posebno veseli. Što se tiče količine, vjerojatno bi to bila i rekordna godina da proljetni mraz nije odnio svoj danak rezultirajući prosječnim prinosom. U svakom slučaju mi smo zadovoljni. Ono čime se posebno ponosimo su mladi nasadi lijeske naših kooperanata koji polako dolaze u rod i to je ove godine rezultiralo nešto većom količinom otkupa nego u ranijim godinama pa očekujemo kako će se svake sljedeće godine količina otkupljenog lješnjaka znatno povećavati – kaže Josip Tokić, voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica.

2811ljesnjakpporahovica 3

Plantaže lješnjaka ove tvrtke izgledaju vrhunski, uredne i čiste i to je jedan od iznimno važnih čimbenika vrhunske kvalitete orahovačkog lješnjaka.

-Ono što smo uspjeli demistificirati je to da je lijeska divlja voćna vrsta kojoj ne treba njega i pažnja, nego koliko se budete brinuli o plantaži u kojoj raste, takav će vam biti krajnji proizvod, odnosno kvaliteta i količina plodova koji se uzgajaju i uberu. Mi smo to sada doveli na jednu europsku razinu i svake godine se trudimo još malo doraditi. Važno je da svoje znanje koje imamo pokušavamo prenijeti i naše kooperante kako bi i njihovi nasadi bili na istoj razini, kako bi njihova proizvodnja bila što ekonomičnija i kako bi nam na kraju prodali što kvalitetniju sirovinu – nastavlja Tokić.

Što se tiče plasmana lješnjaka sve je ovisilo o cijeni. Danas je ona oko 2 eura za kilogram lješnjaka u ljusci, a kako kaže Tokić najvažnije da je cijena stabilna i na razini prošlogodišnje.

2811ljesnjakpporahovica 1

-Za nas je važno znati da se tursko gospodarstvo oporavilo i samim time turska lira je jača što se izravno odražava na cijenu lješnjaka na tržištu u cijeloj Europi. Cijena lješnjaka je unazad dva mjeseca porasla za nekih 15-ak posto te se izjednačila s prošlogodišnjom s kojom smo bili izrazito zadovoljni. Očekujemo da će tako i ostati u godini pred nama. Što se tiče plasmana jedan dio našeg lješnjaka će ostati na domaćem, a velik dio ide i na inozemno tržište. Imamo svojih top kupaca i kod nas i vani koji su već rezervirali svoje količine, a riječ je o kupcima u Italiji, Austriji, Srbiji, BIH. Moramo svakako istaknuti da sorte lješnjaka koje se uzgajaju u Hrvatskoj nisu na globalnoj razini toliko poznate, međutim svi proizvođači i prerađivači koji pokusno uzmu naš lješnjak, redovito se za njega i opredijele u svojoj proizvodnji i to zbog same kvalitete i posebno zdravstvene ispravnosti. Ta zdravstvena ispravnost našeg lješnjaka je iznimna, znatno veća i bolja od lješnjaka koji dolazi iz Turske, Gruzije i Azerbajdžana što je primijetilo i tržište i sve više se odlučuju na lješnjak iz ovog dijela Europe – kaže Tokić te naglašava kako PP Orahovica i dalje ulaže u svoju proizvodnju.

2811ljesnjakpporahovica 2

-Trenutno smo u fazi nove sadnje, sadimo novih 70 hektara vlastitih nasada te u kooperaciji još dodatnih 100-tinjak hektara. Jako mi je drago što smo uspjeli jedan dio našeg sortimenta proširiti i na zemlje u okruženju, Mađarsku i Sloveniju gdje je do sada bio prisutan samo sortiment iz Italije, a evo sada smo se i mi uspjeli nametnuti i velik broj kupaca se odlučio biti naš dugoročni partner – zaključio je Tokić. (www..icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content