Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala jubilarne davatelje: Među njima i četvorica iz naše županije

Godina 2018. je godina velikih jubileja Hrvatskog Crvenog križa. Točno prije 140 godina u okviru tadašnje Austro-Ugarske registrirale su se prve udruge pod imenom Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske sa svrhom pomaganja ranjenim vojnicima koji su se vraćali s bojišta u Bosni I Hercegovini 1878.

Tijekom godina organizirale su se i nove udruge u drugim mjestima pod imenom Crvenog križa koje su tijekom ovih 140 godina djelovale unutar 5 različitih državnih tvorevina. Svima je osnovni cilj i misija bila pomaganje ljudima u svakoj vrsti nevolje i potrebe. Najveći doprinos pomaganju svim ljudima u nevolji društva Crvenog križa (tada 110 općinskih organizacija) dala su tijekom Domovinskog rata i poraća.

DSC 3843 e1541745888370

Jedna od nasušnih potreba bila je i transfuzija krvi osobama koje su uslijed bolesti ili ranjavanja (izgubile veće količine krvi čime im je život bio neposredno ugrožen). Prva transfuzija krvi u Hrvatskoj obavljena je 1923. godine i to direktno iz vene u venu u Ginekološkoj klinici u Petrovoj ulici u Zagrebu. Prvi darovatelji krvi bili su redovito rodbina i prijatelji osobe koja je trebala transfuziju, a često se krv i plaćala. Prvo dobrovoljno davanje krvi organizirao je Crveni križ Hrvatske u željezari u Sisku 25. listopada 1953. godine. Od tada akcije darivanja krvi su uvijek dobrovoljne, besplatne, solidarne i anonimne i tako već 65 godina.

DSC 2226

Darivatelji krvi su nacionalno blago svake zemlje i zato im prvenstveno država treba pokazati svoju zahvalnost. U RH darivatelji krvi ostvaruju potpuno oslobađanje do plaćanja dopunskog osiguranja u zdravstvu i to žene za preko 25 puta, a muškarci za preko 35 puta darovanu krv. Mnogi gradovi tim darivateljima daju i druge beneficije kao besplatan javni prijevoz, besplatno parkiranje i dr.
Ove 2018. godine proslavlja se 65 godina organiziranog davanja krvi u RH i tom prigodom Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak 6. studenog odlikovala je 195 državljana RH za darovanu krv s odličjem Danica Hrvatska s likom Katarine Zrinske.

DSC 3350

– Jer upravo je krv ono primarno što znači život i još uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića u medicini ne može nadomjestiti krv, tu esenciju života – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, te naglasivši da darivatelji krvi ne razmišljaju o svojoj koristi, promociji ili pohvalama.

– No, mi im na poseban način želimo reći hvala, svima vama, iskazati vam priznanje i prepoznati dobro koje činite za dobrobit cijelog našeg društva i naše hrvatske domovine – poručila je predsjednica u zahvali odlikovanim muškarcima koji su krv darovali više od 100, te ženama koje su krv darovale više od 75 puta.

DSC 26821

Među nagrađenim darivateljima bila su i četvorica s područja Virovitičko-podravske županije koji su svoje 100-to davanje ostvarili u 2016. godini. To su: Đorđe Stanisavljević (1954.) i Rade Dronjak (1960.) sa slatinskog područja, Slobodan Kolarević (1958.) s virovitičkog i Vanja Smojver (1965.) s orahovačkog područja.

Ukupno na području naše županije imamo 13 muškaraca sa 100 i 2 žene sa 75 davanja krvi iz Crvenog križa Virovitica, 6 muškaraca i 1 ženu iz CK Slatina i 3 muškarca i 2 žene iz CK Orahovica, ukupno 27 velikih i nesebičnih jubilarca kojima u ovoj godina jubileja HCK od srca čestita. (www.vpz.hr, vk, Foto: predsjednica.hr, Vladimir Jelenčić)

DSC 33711 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content